12" T&K and 2" pole

ish07930

Member
Joined
Apr 24, 2007
Messages
56
Reaction score
0
Points
0
Age
45
My Satellite Setup
Spiderbox 7000HD, 1m DigiMaxx mesh dish, TM Motor
My Location
West Midlands
Hi All

Another newbie question from me!

I want to mount a 1.1m motorised dish on a 2.2m 2" steel pole. I was going to use 4 x 12" t&k brackets to mount this but I have also been told this wll be unsafe and I must use 18" t&k's.

Will 4x12" be ok or do I need 18"? :confused

Thanks
 

rolfw

Believe it when I see it Admin.
Staff member
Joined
May 1, 1999
Messages
38,022
Reaction score
1,427
Points
113
My Satellite Setup
Technomate 5402 HD M2 Ci, DM7000s, Transparent 80cm Dish, Moteck SG2100 DiseqC motor, lots of legacy gear. Meters: Satlook Digital NIT, Promax HD Ranger+ spectrum analyser.
My Location
Berkshire
12" will be fine, the 18" brackets have a slightly wider back fixing, but the steel guage is the same, so the 12" will actually be more sturdy, having not so much standoff. :)
 

aba

Regular Member
Joined
Apr 21, 2007
Messages
173
Reaction score
0
Points
0
Age
67
My Satellite Setup
chaparral montery 40 fully loaded
ehcostar ad3600ipvia
3 dishes zone 2 / 1 mt motorized / 2.3 m motorized
My Location
nottingham
as long as your dish is above the top of the wall 12 in t & k brackets will be fine
but if the dish is lower than the top of the wall its going on you wont get much movement in your dish as the sides of the dish will hit the wall when you move it from side to side
then yes the bigger t & k bracket the more movement you will get from your dish
 

rolfw

Believe it when I see it Admin.
Staff member
Joined
May 1, 1999
Messages
38,022
Reaction score
1,427
Points
113
My Satellite Setup
Technomate 5402 HD M2 Ci, DM7000s, Transparent 80cm Dish, Moteck SG2100 DiseqC motor, lots of legacy gear. Meters: Satlook Digital NIT, Promax HD Ranger+ spectrum analyser.
My Location
Berkshire
Not an issue aba, as the dish will be above the roof line.:)
 

ish07930

Member
Joined
Apr 24, 2007
Messages
56
Reaction score
0
Points
0
Age
45
My Satellite Setup
Spiderbox 7000HD, 1m DigiMaxx mesh dish, TM Motor
My Location
West Midlands
thanks. 12" it is then. Just got to buy my dish on Friday then I have all the hardware for my first ever satellite setup :D
 

rolfw

Believe it when I see it Admin.
Staff member
Joined
May 1, 1999
Messages
38,022
Reaction score
1,427
Points
113
My Satellite Setup
Technomate 5402 HD M2 Ci, DM7000s, Transparent 80cm Dish, Moteck SG2100 DiseqC motor, lots of legacy gear. Meters: Satlook Digital NIT, Promax HD Ranger+ spectrum analyser.
My Location
Berkshire
We look forward to the progress reports.:)

When mounting the brackets, mount the top one first and use a plumbline (string and weight) to mount the bottom bracket, the middle ones can be added once the mast is straight. :)
 

wod

Specialist Contributor
Joined
Aug 7, 2005
Messages
4,213
Reaction score
235
Points
63
My Satellite Setup
1m channel master, jaeger smr1224, Inverto black ultra twin, technomate tm-1500ci, broken receiver vantage x221ci, New additions Skybox F5s and technomate tm-5402 HD arriving soon.
My Location
yorkshire
woops i mounted the k first then fitted the top bracket by eye and then adjusted for levelness


btw does b&q really sell them as i need some more brackets would be nice to pop in and get them
 

ish07930

Member
Joined
Apr 24, 2007
Messages
56
Reaction score
0
Points
0
Age
45
My Satellite Setup
Spiderbox 7000HD, 1m DigiMaxx mesh dish, TM Motor
My Location
West Midlands
I will keeps you updated especially after all the help I've had from here.

Next Q!...T at the top or the K?
 

rolfw

Believe it when I see it Admin.
Staff member
Joined
May 1, 1999
Messages
38,022
Reaction score
1,427
Points
113
My Satellite Setup
Technomate 5402 HD M2 Ci, DM7000s, Transparent 80cm Dish, Moteck SG2100 DiseqC motor, lots of legacy gear. Meters: Satlook Digital NIT, Promax HD Ranger+ spectrum analyser.
My Location
Berkshire
They are designed for placing the T at the top, as it only offers lateral support, the K is designed to take the weight, if you are using two sets, then use a T, then K, then T, then K. :)
 

acetatus

Specialist Contributor
Joined
Feb 22, 2005
Messages
250
Reaction score
0
Points
0
Age
40
My Satellite Setup
hispa30º..hot13º..astra19.2º
kaon 230
DM500s
My Location
Algures
esta qeima dá cao de mim......
 

aba

Regular Member
Joined
Apr 21, 2007
Messages
173
Reaction score
0
Points
0
Age
67
My Satellite Setup
chaparral montery 40 fully loaded
ehcostar ad3600ipvia
3 dishes zone 2 / 1 mt motorized / 2.3 m motorized
My Location
nottingham
P.S. forgot to mention dont for get to use a good size rawl bolts for fasterning your t & k brackets to to wall
my self i use the ones with a steel sleeve for larger dishes with motors
the ones with the plastic wall plugs that sky use are all right for very small dishes but carnt recomend them for larger dishes
 

ish07930

Member
Joined
Apr 24, 2007
Messages
56
Reaction score
0
Points
0
Age
45
My Satellite Setup
Spiderbox 7000HD, 1m DigiMaxx mesh dish, TM Motor
My Location
West Midlands
I love the info you can get from this site :cool:

Thanks All :)
 

OldBen

Mad Scientist
Joined
Jul 29, 2005
Messages
249
Reaction score
4
Points
18
Age
43
My Satellite Setup
Triax TD110 with multi LNB 28.5E, 23.5E, 19E, 13E Inverto Black Ultra's (Black Premium on 28.5) into multiswitch. VU+ Duo. Emitor Satlook Lite meter.(Retired: Technomate 1500CI+, Moteck DG2100 DisEqC Motor, Metronic 85cm Clear Dish, Invacom 0.3db LNB
My Location
UK
wod said:
woops i mounted the k first then fitted the top bracket by eye and then adjusted for levelness


btw does b&q really sell them as i need some more brackets would be nice to pop in and get them

They do, but the price can vary as can the quality!

If you can wait until tomorrow, I recommend TLC Direct, decent price and quality click here for thier brackets section they do next day delivery, or you may find that there is one located near you where you could collect.

You will also find their M10 Rawbolt to be most substantial... although it needs a 16mm hole in your wall to take it!
 

ish07930

Member
Joined
Apr 24, 2007
Messages
56
Reaction score
0
Points
0
Age
45
My Satellite Setup
Spiderbox 7000HD, 1m DigiMaxx mesh dish, TM Motor
My Location
West Midlands
What size drill do you use to make holes for the normal satellite fitting plus/bolts most suppliers sell?
 
Top