Dish Size required to pick up signals on the NSS-12 satellite @ 57 °E

pakaro

New Member
Joined
Apr 16, 2014
Messages
9
Reaction score
0
Points
1
Age
39
My Satellite Setup
dish
My Location
doncaster
i have dish 90 cm
i live in south york shire
is possible pick up signals one the nss12 57e?
 

Mickha

Super Moderator
Staff member
Joined
Dec 10, 2004
Messages
6,026
Reaction score
918
Points
113
My Satellite Setup
1.2M Channel Master, 1224 motor, VU+ Duo 2
My Location
North West
Which channels are you interested in? Looking at some maps you should be able to get the Middle East beam, but I've never tried 57E, doesn't seem to much of interest.
 

Piltdownpaul

No.1 Spike Milligan Fan
Joined
May 27, 2012
Messages
2,011
Reaction score
687
Points
113
Age
55
My Satellite Setup
Skybox F3,Icecrypt S3500HDCCI, Technomate TM3000D,TM5400Ci Super, Samsung HD HDD Freesat Box,60cm dish for freesat, TD88 dish on a Skybox F3 57E to 45W.
My Location
South Leicestershire (Fleckney)
I only get 4 to 5 channels on my TD88, its so low on the horizon and as Mickha says, very little on there anyway.
 

Terryl

Specialist Contributor
Joined
Apr 14, 2011
Messages
3,426
Reaction score
2,019
Points
113
Age
82
My Satellite Setup
OpenBox X5 on a 1 meter motorized dish.
And now a 10 foot "C" band dish.

Custom built PC
My Location
Deep in the Boonies in the central Sierra Nevada mountains of California.
Try a sight called satbeams.com, it has active footprints for most of the birds up there.

Find the satellite in the list and click on the little green globe, this will bring up a footprint map for that satellite, select the kU or C band beam, and zoom into your location, then click on it, if your withing the footprint you will get an estimated dish size needed for that bird.


Here is the link to 57E, http://www.satbeams.com/footprints?norad=36032 look at the middle Eastern beam, that looks like the only one that may cover the UK.
 

hexah

Specialist Contributor
Joined
Oct 7, 2009
Messages
2,838
Reaction score
680
Points
113
Age
17
My Satellite Setup
motorized Gibertini 85cm, fixed dishes from 1m to 64cm, generic FTA HD RX, TBS DVB-S2 PC card, a pile of bits and pieces
My Location
Hadrians Wall
The biggest problem may be that it is so low on the horizon.

If you want to watch programmes regularly from 57e it might be best to fix the dish on 57e. You may get a stronger signal that way than using a motor.
 

Analoguesat

Administrator
Staff member
Joined
Jul 26, 2003
Messages
50,940
Reaction score
11,381
Points
113
Location
Scottish Borders
My Satellite Setup
TM 5402HD
Sky+ UK.
My Location
Scottish Borders
Which channels do you want? 57E puts a pretty rubbish signal into the UK at the best of times.
 

Analoguesat

Administrator
Staff member
Joined
Jul 26, 2003
Messages
50,940
Reaction score
11,381
Points
113
Location
Scottish Borders
My Satellite Setup
TM 5402HD
Sky+ UK.
My Location
Scottish Borders
If its the Kenyan channels on the Zuku package forget it now - that beam is not possible in the UK.
 

pakaro

New Member
Joined
Apr 16, 2014
Messages
9
Reaction score
0
Points
1
Age
39
My Satellite Setup
dish
My Location
doncaster
i need asia tv ,duhok tv.sillemani tv
 

Analoguesat

Administrator
Staff member
Joined
Jul 26, 2003
Messages
50,940
Reaction score
11,381
Points
113
Location
Scottish Borders
My Satellite Setup
TM 5402HD
Sky+ UK.
My Location
Scottish Borders
Ah Middle East beam so theoretically possible. All three have very very poor signal levels here though.

Absolute minimum dish size will probably be 1.2m, maybe a bit bigger
 

Piltdownpaul

No.1 Spike Milligan Fan
Joined
May 27, 2012
Messages
2,011
Reaction score
687
Points
113
Age
55
My Satellite Setup
Skybox F3,Icecrypt S3500HDCCI, Technomate TM3000D,TM5400Ci Super, Samsung HD HDD Freesat Box,60cm dish for freesat, TD88 dish on a Skybox F3 57E to 45W.
My Location
South Leicestershire (Fleckney)
And a good low horizon.......!
 

Analoguesat

Administrator
Staff member
Joined
Jul 26, 2003
Messages
50,940
Reaction score
11,381
Points
113
Location
Scottish Borders
My Satellite Setup
TM 5402HD
Sky+ UK.
My Location
Scottish Borders
I can just get 57E - and there is a reasonable sized hill (238m high) ~500m from the house.

Thats the last one I can get eastwards though :(
 

Piltdownpaul

No.1 Spike Milligan Fan
Joined
May 27, 2012
Messages
2,011
Reaction score
687
Points
113
Age
55
My Satellite Setup
Skybox F3,Icecrypt S3500HDCCI, Technomate TM3000D,TM5400Ci Super, Samsung HD HDD Freesat Box,60cm dish for freesat, TD88 dish on a Skybox F3 57E to 45W.
My Location
South Leicestershire (Fleckney)
Its always touch and go for me with the TD88, i wouldnt even try today with the grey clouds scudding over dropping the wet stuff.
 

Analoguesat

Administrator
Staff member
Joined
Jul 26, 2003
Messages
50,940
Reaction score
11,381
Points
113
Location
Scottish Borders
My Satellite Setup
TM 5402HD
Sky+ UK.
My Location
Scottish Borders
Ive not been able to lock anything on 57E since Asia TV switched to DVB-S2 last year. :(
 

hexah

Specialist Contributor
Joined
Oct 7, 2009
Messages
2,838
Reaction score
680
Points
113
Age
17
My Satellite Setup
motorized Gibertini 85cm, fixed dishes from 1m to 64cm, generic FTA HD RX, TBS DVB-S2 PC card, a pile of bits and pieces
My Location
Hadrians Wall
i need asia tv ,duhok tv.sillemani tv

It might be worth trying to get Al Hurria with the 90cm. It is DVB-S on 11143 V. Maybe put the symbol rate in at 2900 if 2894 doesn't seem to work.

Then you can see how weak the other channels are before you commit to buying any bigger dishes.

A dry day with blue skies would be best.
 

hvdh

Specialist Contributor
Joined
Dec 10, 2004
Messages
2,365
Reaction score
3,351
Points
113
Age
60
Website
gso-satellites.nl
My Satellite Setup
Dr.HD F16, TBS 5927, T-55, Laminas 120 cm
My Location
Oss, NL (5.5°E 51.8°N)
Anyone in UK ever tried to get anything from the East Africa beam?
Kenyan K24 (11554H 3300 3/4) can sometimes be received in Germany with 120 cm already.
Here it didn't succeed yet, a single dB was still lacking.

Since about a week on 11460H 3500 2/3, there is "SE TV Service", thanks to the FEC it makes it quite easily now with over 4 dB. It seems a mixed Ethiopian/Western pop music station in a testing phase, there is no logo in the picture (yet).
Also a radio channel that sounds like "Radio Massit", it's not identified yet.

I'm curious if at least a dB reading can be made in the UK, or maybe even a lock!
 

rolfw

Believe it when I see it Admin.
Staff member
Joined
May 1, 1999
Messages
38,315
Reaction score
1,631
Points
113
My Satellite Setup
Technomate 5402 HD M2 Ci, DM7000s, Transparent 80cm Dish, Moteck SG2100 DiseqC motor, lots of legacy gear. Meters: Satlook Digital NIT, Promax HD Ranger+ spectrum analyser.
My Location
Berkshire
I can receive Duhok on my 80cm, but precious little else.
 

william-1

Super Moderator
Staff member
Joined
Jul 2, 2005
Messages
12,229
Reaction score
12,292
Points
113
Location
Epping Forest
My Satellite Setup
OP Gibertini 100 XP+ Inverto Black Ultra Lnb
Superior Dark Motor (160° max)
(50 east to 45 west)
Octagon SX88+Optima (A/B switch) Edision primo IP S2

Raven 88cm Mesh Dish + IBU Twin output
Stab100 H to H (120° max)
(53 east to 45 west)
Octagon SX88+ Ultra HD (A/B switch) Golden Interstar Alpha_X
My Location
Epping Forest Essex
I was thinking of raising my dish for 57 east but it hardly seems worth the effort.
 

adonis1

Specialist Contributor
Joined
Mar 2, 2008
Messages
1,577
Reaction score
1,536
Points
113
Age
68
My Satellite Setup
Gibertini dish 1.55 Χ 1.66 ( 100.5°E -45.0°W) ku lnb Inverto Black Ultra 0.2db - Ku band Circular Uni Inverto BLACK Pro 0.2db / / C-Band lnb Titanium wide band - Pauxis 13°- K Panorama 13°K
DR.HD F-15 - Openbox S11 HD - TM-5402 HD M3 & M4
My Location
Syros island - Central Aegean sea - Greece
Since about a week on 11460H 3500 2/3, there is "SE TV Service",
It's came back on air today with test transmissions .

SE TV    Service.jpg
 

pontiend

Contibruter
Joined
Dec 12, 2007
Messages
3,071
Reaction score
3,550
Points
113
Age
81
Location
South Yorkshire
My Satellite Setup
See Signature
My Location
south yorkshire
The only channels that I get just now are.
Badinan tv. 11186V 2289 3/4.
DUHOK. 11188V 1774 3/4.
TM5402HD.TD88
The TBS 6925 Only gets DUHOK on the TD88.The longtitude probably needs tweeking a bit.
First two picsTM5402. Third one the TBS scan
 

Attachments

  • 57.E   1.jpg
    57.E 1.jpg
    96.4 KB · Views: 67
  • 57.E  3.jpg
    57.E 3.jpg
    116.9 KB · Views: 79
  • 57.E  TBS.jpg
    57.E TBS.jpg
    105 KB · Views: 62

Vipersan

Emmett Browns Ghost
Joined
Jun 29, 2009
Messages
10,918
Reaction score
6,663
Points
113
Age
66
My Satellite Setup
IP9000HD +
TD110 Dish and TD88 Dish in Tandem
66°East to 60°West.
AZbox PrmHD + OpnbxS9HD + Skybox + DrHD F15
2x VboxII AZ-EL
2 m+ Alcoa PF + BSC421 C-Band lnbf...
+SS2/TwHnS2-3200 pci/TBS6925 pci
1.5 Fortec Star -Gbox - HtoH Ku/Ka/C
My Location
UK
At this time of year only my TD88 can get to 57E ..
4 data transponders found in the vertical with the TBS card ..and Duhok being the only TV channel I can lock..
Solid lock though ..
7.4db on the TBS card
rgds
VS
 
Top