first experiment on ASTRA 2D in C.ITALY

paul682

registered
Joined
Jan 8, 2007
Messages
130
Reaction score
0
Points
16
Age
52
My Satellite Setup
3.7 MESH
My Location
italy
hy
guys

after a half day of test with my 3,7 m dish
i have a little understanding of this strange satellite

10729 v 22000 is the tp with more power

10906 is the one with lower power here

with my clarke tech 2100 plus

i try to tune some frequency but no result
because the quality was unsufficient

the quality goes up and down
from 70 % to 30
and when u try to tune something
the receiver doesnt find nothing
especially in the horizontal transponders

the vertical transponders have more stability

i try to get something also from 62 east middle east beam
and

i tune IRIB MUX at 11555 v 27500 with a little freeze
cause of bad signal!!!!!
the regional iranian channels
are too lower for my position ( i think )

my equipment
3,7 m prodelin
invacom ADF 120
invacom lnb 0,3 db

haVE SOMEONE some suggestion to increase the signal of 2D

or is a question of the dish ( too small )
i know that iceman from cyprus

receive all this transponders with only 50 cm more than me
is possible than i receive all the tp

or is better to use an lnb with magnetic polarizer
to better optimize the skew?????

i wait for an answer!
ciao:)
 

Coviello

Regular Member
Joined
Feb 23, 2003
Messages
82
Reaction score
23
Points
8
Age
86
Location
Potenza (Italy)
My Satellite Setup
Prodelin 11ft (335 cm)
Windows 2000 XP
My Location
Southern Italy
Is your 3.7 dish is mesh? As it is known, mesh dishes do not work well in KU-band.
Regarding 62East (East beam), the best frequency is 11.556 GhZ. In Potenza (Basilicata), the signal is good during the whole day even though it varies from 5.6 dB - 8.0 dB (the threshold is 5.0 d:cool: which corresponds to 48%-55% on my receiver (the threshold is 40%).
Partial receptions (until noon and after 5. pm) at other two frequencies.
I use a 3.35m Prodelin dish + invacom.
Coviello
 

Coviello

Regular Member
Joined
Feb 23, 2003
Messages
82
Reaction score
23
Points
8
Age
86
Location
Potenza (Italy)
My Satellite Setup
Prodelin 11ft (335 cm)
Windows 2000 XP
My Location
Southern Italy
Reading again your message I realized that you had been doing test with a (non-mesh) 3.7m Prodelin.
The original feed of my 3.35m Prodelin was absolutely inadequate and I replaced it with an Invacom Adjustable feedhorn C120 for prime focus antenna. Actually, I later replaced this with its "Cyprus version" (larger with many rings) which gave me some more improvements.
Since your (and my) dish is excellent, to get the best performance you have to be very accurate when putting the feed: use laser-pointer to find the exact central position of the feed; use some trick to find the best focal distance (it might not to be the same you find in the manual) a variation of 0.2 mm could make a difference.
I used all these idee to improve the performance of my Prodelin.
Unfortunately, no trace of Astra2d in Potenza.
But Central Italy, you can do it.
Central Italy is not too far from Potenza, and I would be happy to show you my Prodelin if you visited me.
Coviello
 

paul682

registered
Joined
Jan 8, 2007
Messages
130
Reaction score
0
Points
16
Age
52
My Satellite Setup
3.7 MESH
My Location
italy
ciao coviello
thanks for you repliyng

sorry for late reply
on saturday i had a beezy day of work
until 10,00 pm

yesterday i was there on the dish to make some test

i found

10729 v
10714 h
10773 h
10744 h

the other transponder is too low for now
the idea of the laser point is good
now i go to purchase it

......................should be a great idea
to come to meet you

in these next week
i inform you when is possible
im happy to meet you in person
you are a very reliable person
thanks very much

more to come
i inform you when i have better result
with my dish
ciao
thanks again for your precious info
:-doh2
 

paul682

registered
Joined
Jan 8, 2007
Messages
130
Reaction score
0
Points
16
Age
52
My Satellite Setup
3.7 MESH
My Location
italy
here some photo
shoot

25 april
 

Attachments

  • IMGA0042.JPG
    IMGA0042.JPG
    378.3 KB · Views: 76
  • IMGA0041.JPG
    IMGA0041.JPG
    375.5 KB · Views: 74
  • IMGA0040.JPG
    IMGA0040.JPG
    372.4 KB · Views: 73
  • IMGA0039.JPG
    IMGA0039.JPG
    414.3 KB · Views: 78
  • IMGA0038.JPG
    IMGA0038.JPG
    412 KB · Views: 68

paul682

registered
Joined
Jan 8, 2007
Messages
130
Reaction score
0
Points
16
Age
52
My Satellite Setup
3.7 MESH
My Location
italy
some other click
 

Attachments

  • IMGA0034.JPG
    IMGA0034.JPG
    419.1 KB · Views: 79
  • IMGA0035.JPG
    IMGA0035.JPG
    416.6 KB · Views: 60
  • IMGA0036.JPG
    IMGA0036.JPG
    420.4 KB · Views: 55
  • IMGA0037.JPG
    IMGA0037.JPG
    378.9 KB · Views: 65
  • IMGA0033.JPG
    IMGA0033.JPG
    416.8 KB · Views: 56

piratt

Member
Joined
Jan 15, 2006
Messages
22
Reaction score
0
Points
0
Age
54
My Satellite Setup
dell
My Location
BULGARIA
Dont use invacom adjustable feedhorn ADF-120 for Astra2D this feedhorn works very bad only on Astra2D I tested and replace LNB with Invacom quad QDF-031:)
 

paul682

registered
Joined
Jan 8, 2007
Messages
130
Reaction score
0
Points
16
Age
52
My Satellite Setup
3.7 MESH
My Location
italy
you mean the
illuminator

adf 120
????

or the lnb 0,3 ??????


which of these ones

illuminator???? or lnb ????
 

bignick

Specialist Contributor
Joined
Feb 13, 2005
Messages
336
Reaction score
0
Points
16
Age
53
My Satellite Setup
Back in the UK and missing Cyprus!!!
My Location
Aylesbury
Hi

The quad Invacom is better for 2D on port 2 or 3
If Coviello is getting better results with the large adjustable feed then that is the one to go for.

Have you bolted through the scalar ring on the existing feedhorn? Very bad if you have!

I cannot over emphasise the importance of EXACT Skew - if it is possible to receiver 2d then this will be key!

What equipment are you using to tune the dish - is it a spectrum analyser?

Cheers

Nick
 

piratt

Member
Joined
Jan 15, 2006
Messages
22
Reaction score
0
Points
0
Age
54
My Satellite Setup
dell
My Location
BULGARIA
bignick said:
Hi

The quad Invacom is better for 2D on port 2 or 3
If Coviello is getting better results with the large adjustable feed then that is the one to go for.

Have you bolted through the scalar ring on the existing feedhorn? Very bad if you have!

I cannot over emphasise the importance of EXACT Skew - if it is possible to receiver 2d then this will be key!

What equipment are you using to tune the dish - is it a spectrum analyser?

Cheers

Nick

With my invacom quad best result on Astra2D give on port2 but for high band port 1 or 3 I selected my invacom quad from 5 invacoms and select who show low Signal Strength low gain and output give you best Signal Quality:)
 

barney

Regular Member
Joined
Jan 1, 2000
Messages
115
Reaction score
0
Points
0
paul682 said:
you mean the
illuminator

adf 120
????

or the lnb 0,3 ??????


which of these ones

illuminator???? or lnb ????


Hi Paul.....
where are you in central italy?

Regards
Barney
 

ralphmagno

Regular Member
Joined
Jan 12, 2005
Messages
994
Reaction score
17
Points
18
Age
71
My Location
naples italy
:)hi ralph here,
were are you with respect to naples italy??
if you get this working i want to visit you if you are within 3 hour drive.
do you have adjustable scaler rings on your feed?
keep us informed
can you take a picture of the feedhorn scaler rings
i have never seen adjustable ones
ralph
 

paul682

registered
Joined
Jan 8, 2007
Messages
130
Reaction score
0
Points
16
Age
52
My Satellite Setup
3.7 MESH
My Location
italy
hy guys

thanks for all the replies

for the photo

i can help you with the

photo you can see on previous posts

for the invacom

you mean INVACOM QUAD LNB QDF 031 ????

or QTF 031?????? the one with

V / HIGH
H / HIGH
V / LOW
H / LOW
which of the 2 ones

the quad lnb QDF 031

or qtf 031 with the 4 band

thanks
 

piratt

Member
Joined
Jan 15, 2006
Messages
22
Reaction score
0
Points
0
Age
54
My Satellite Setup
dell
My Location
BULGARIA
Select Invacom QUAD QDF-031 this is best lnb for fringe area and Astra2D:)
 

paul682

registered
Joined
Jan 8, 2007
Messages
130
Reaction score
0
Points
16
Age
52
My Satellite Setup
3.7 MESH
My Location
italy
for big nick

i use a UNA OHM

field meter old model

with a clarke tech 2100 old model

that have a very good signal level meter
and i use a strong srt 6155 fta

that have a very good tuner
in fact when with the clarke is good for the pointing

for see the image is better the strong!!!
with the strong i see clearly with some freeze 10729 v

with the clarke only black screen with " NO AUDIO / VIDEO "
on the screen

so the tuner of the strong is more sensible!!!!!
the feed i use is an invacom ADF 120 with scalar ring
i know that is the better on the market ... right now!!!!

ps i go now to purchase a quad invacom

i live in CIVITANOVA MARCHE central italy

ADRIATIC COAST riviera del conero

but the dish i have in MONTELUPONE 252 M sea level high

20 km far as my home town

where i have a little house wit h the dish!

ciao

i hope to explain all
wich is the situation

hope to meet someone of you
if want to come to me!!!!

NO PROBLEM
you welcome!
 

paul682

registered
Joined
Jan 8, 2007
Messages
130
Reaction score
0
Points
16
Age
52
My Satellite Setup
3.7 MESH
My Location
italy
hi piratt

how big is your dish ????

to receive astra 2 d

in blugaria

i kn ow

that iceman in cyprus can receive it with a 4,2 m !!!!!

with the quad invacom .....

i am sure to get all 2d with my 3,7 m dish

100%

if not
put the dish into fire)(-red)(-red)(-red)(-red)(-red

eh eh eh!!!!!!!

let see and wait for these new lnb!!!!....
more to come!
ciao
 

Analoguesat

Administrator
Staff member
Joined
Jul 26, 2003
Messages
48,884
Reaction score
9,737
Points
113
Location
Scottish Borders
My Satellite Setup
TM 5402HD
Sky+ UK.
My Location
Scottish Borders
paul682 said:
that iceman in cyprus can receive it with a 4,2 m !!!!!

with the quad invacom .....

i am sure to get all 2d with my 3,7 m dish


ciao

It doesnt work like that - in extreme fringe reception you get "hotspots" where the reception is better than expected and "coldspots" where it is worse than expected. These are caused by minute imperfections in the transmission dish up on the satellite.

So for example even if someone 50 km down the road can get all the 2D tp's with a 3.7m dish theres no guarantee at all you will be able to get them with the same sized dish. We know southern Italy is in an exceptionally poor location for 2D.

However, best of luck, your experiments are very interesting :)
 

deepbluesky

Specialist Contributor
Joined
May 28, 2003
Messages
1,025
Reaction score
76
Points
48
Age
46
My Satellite Setup
Octagon Quad Optima OQSLO @ Laminas OFC-1100 @ Powertech DG-380 @ Vu+ Solo²(OpenATV) / Technotrend S2-1600
Sony KDL32W656A / TBS 6220 (DVB-C)
Terratec T-Stick+ (DAB+)
My Location
Stuttgart (48.79N/9.19E)
piratt is located in Vidin NW BG and uses a 1.80m and gets all the Verticals of 2D, no Horizontals. I have to point out that he lives in a sidelobe area that covers Poland, Slovakia, Hungary, Northern Serbia as well Western Romania and Bulgaria.

Some screenshots and measurements from Roman David in Slovakia:
_http://web2.dxsatcs.66.sk/php66/index.php?str=40
 

dxsat

Specialist Contributor
Joined
Jun 22, 2005
Messages
745
Reaction score
70
Points
28
Age
66
Website
skyinmadrid.com
My Satellite Setup
Snap's setup: (In Spain) Humax HDR, Prodelin 1.8m dish + Invacom QDF-031 + CM feed, (In UK) CallFlow VDSL + EE 4G, Sky Q, YouView HD, Mac OSX, iOS
My Location
UK: Tonbridge, Kent. Spain: Madrid.
paul682 said:
haVE SOMEONE some suggestion to increase the signal of 2D
Yes, easy!
Change the single Invacom you have for a Quad QDF -031, NOTthe Quattro, QTF-031.
The single C120 Invacom is, for reasons unknown, much poorer for weak 2D reception.
 

charly20

Regular Member
Joined
Apr 13, 2005
Messages
92
Reaction score
1
Points
0
Age
52
My Satellite Setup
Dreambox
My Location
Belgium
or try another brand of LNB

Inverto has a nice quattro flange LNB
 
Top