LNB for C/Ku band

trip82

Regular Member
Joined
Apr 15, 2015
Messages
15
Reaction score
33
Points
13
My Satellite Setup
TBS6983,
2.30m dish + C1PLL C-band LNBF + 36 actuator
1.80m dish + Inverto Black Pro C120 Single LNB + 24 actuator
My Location
Portugal
Hi guys, i'm new in forum, just discovery it yesterday, and read some topics, great stuff here, congrats to all members.
I'm from Portugal and i love feed hunting with my 2,30m FP dish in Ku band only, at this moment i'm thinking in give a try to C-band, and that's why i create this topic, is there on the market any lnb to receive the both bands (C/KU), without signal loss, comparing with a lnb only for a band?
If someone can post some opinions about this or suggest lnbs options would be great.

*sorry about my s**ht english.

regards
 
A

Anonymous_1

Guest
That type of LNB could be OK for very strong KU satellites only, this is the worse solution in my opinion, the C band still good enough.
I have tested one unit a couple of years ago and the result was not good (of course, I know KU on a mesh is not the best but in this case it was very bad).

COMBI_CKU.jpg
 

Tururu

Assembled with recycled parts
Joined
Jun 3, 2006
Messages
2,873
Reaction score
983
Points
113
My Satellite Setup
90cm motorised dishes(98x90)+fixed+multiLNB+24Unicable.
Currently 56 satellites, 61°West to 57°East.

Octagon SF8008 4K Twin, VU+Duo², VU+Ultimo4K.
Recycled as the owner.
My Location
North of Madrid (28703 Spain) -3Km of IKEA (40.545847, -3.612012).:-)
I have nothing of this, but a good friend Thatcham;), some amount and comment:
180cm in antenna performance FP Ku band antenna is less than 90cm offset + ku LNB.
-----------
No tengo nada de esto, pero un buen amigo Tatcham;), monto algunos y comento:
En una antena de 180cm FP el rendimiento en banda Ku es inferior a una antena de 90cm offset + LNB ku.

PD: :-doh
 
A

Archive-8

Guest
I had a wsi combo, and it was sh@t at ku, & cband as it was always a trade off between the 2.

The one I had, if you had the plate in, it turned the C-Band and Ku to L+R.

This was ok for the cband but not for ku.

You would be much better off with saperate lnb's
 

RimaNTSS

Super Moderator
Staff member
Joined
Jan 7, 2009
Messages
5,614
Reaction score
6,102
Points
113
Age
58
My Satellite Setup
Some SAT-related hardware.
My Location
N-E from Riga
You would be much better off with saperate lnb's
Agree with that! I had couple of combo LNBs. After tests on 1,5m PFA and getting very bad reception in Ku, got rid from one of the LNBs. Still have second one, completely new. Will dry another attempt on 1,8 PFA. Or will do comparison test Combo versus 2 separate LNBs (C and Ku).
 

Costactc

Regular Member
Joined
May 30, 2012
Messages
811
Reaction score
763
Points
93
Age
58
My Satellite Setup
3m channel master mesh-24" vonweise actuator-ps1 x2 lnbf(L)-pansat ap3500 positioner-x2 premium III-vu+solo2.
2.4m fortec solid-24" vonweise actuator-esx 241 lnbf(c)-vbox 7 positioner- dm800.
1.2m fortec-24"sj actuator-invacom snh-031--tm 5402 m3.
My Location
Canada
I have tested several c/ku band lnbs with great success on c band but ku band suffers. I would suggest maybe a side mounted lnbf as I have on my 2.4m dish.
 

trip82

Regular Member
Joined
Apr 15, 2015
Messages
15
Reaction score
33
Points
13
My Satellite Setup
TBS6983,
2.30m dish + C1PLL C-band LNBF + 36 actuator
1.80m dish + Inverto Black Pro C120 Single LNB + 24 actuator
My Location
Portugal
Thanks all for answers, really help me to take a decision, will buy C band LNB only, and will mount a 1,80 FP dish i buy a few days to Ku band. My point was to take advantage of higher gain in my 2.30 dish in the two bands, but if i'll loss signal in Ku band, better install another dish for Ku only.
So, any tips for a good C band LNB in Europe please?

regards
 

RimaNTSS

Super Moderator
Staff member
Joined
Jan 7, 2009
Messages
5,614
Reaction score
6,102
Points
113
Age
58
My Satellite Setup
Some SAT-related hardware.
My Location
N-E from Riga
Installing 2 dishes (C-band and Ku-band) is more proper way to go. Even more properly would be add another dish for C-band Circular and another dish for Ka-band.
In your case, if you install separate 1,8m dish just for Ku band, you will probably not get better performance in Ku-band if you were installing Ku LNB next to C LNB on your 2,3m dish (maybe I am wrong).
BTW, @trip82 you could show picture of your 2,3 dish! Placing pictures of dishes is not a criminal act in this forum :rolleyes:
 

lovelyperson

Dreamer
Joined
Sep 8, 2004
Messages
1,035
Reaction score
1,859
Points
113
Location
Alicante, España
My Satellite Setup
2.0m PF dish
1.8m PF Famaval
1.8m PF Marrafa
1.4m Tecatel offset
1.2m dish + Stab HH120
TBS 5925 USB
Octagon SF8008 4k Twin + SF8008 SUPREME + Uclan Ustym 4K PRO Twin
GTMedia V8 UHD
GTMedia GTcombo x 2
Goldmaster SR525 HD
Geant-OTT 750 ALLURE EVO 4K + Sat-illimitè F300 hyper
62.0ºE - 63.0ºW
My Location
Alicante, España
I have tested several c/ku band lnbs with great success on c band but ku band suffers. I would suggest maybe a side mounted lnbf as I have on my 2.4m dish.
Good morning Costactc, hope life is good for yourself.

¿Is it possible please that when you have 5 minutes you could possibly upload a detailed foto of your C/Ku band LNB arrangemount on the dish?....it would be a great help and thank you. respect-048.gif
 

RimaNTSS

Super Moderator
Staff member
Joined
Jan 7, 2009
Messages
5,614
Reaction score
6,102
Points
113
Age
58
My Satellite Setup
Some SAT-related hardware.
My Location
N-E from Riga
2LP: there is picture of mine I had installed on 1,5m PFA P1250456 (Large).JPG
 

lovelyperson

Dreamer
Joined
Sep 8, 2004
Messages
1,035
Reaction score
1,859
Points
113
Location
Alicante, España
My Satellite Setup
2.0m PF dish
1.8m PF Famaval
1.8m PF Marrafa
1.4m Tecatel offset
1.2m dish + Stab HH120
TBS 5925 USB
Octagon SF8008 4k Twin + SF8008 SUPREME + Uclan Ustym 4K PRO Twin
GTMedia V8 UHD
GTMedia GTcombo x 2
Goldmaster SR525 HD
Geant-OTT 750 ALLURE EVO 4K + Sat-illimitè F300 hyper
62.0ºE - 63.0ºW
My Location
Alicante, España
Thanks all for answers, really help me to take a decision, will buy C band LNB only, and will mount a 1,80 FP dish i buy a few days to Ku band. My point was to take advantage of higher gain in my 2.30 dish in the two bands, but if i'll loss signal in Ku band, better install another dish for Ku only.
So, any tips for a good C band LNB in Europe please?regards
Yes same for me, it was the negative comments on the different threads here that told me not to buy a C-Band + Ku single LNB.

Re: 'any tips for a good C band LNB in Europe'....well the, nearly all agreed, best C-Band LNB is probably the one that is sadly no longer sold as such...the WSI as covered in my search for a dual LNB:-
https://www.satellites.co.uk/forums/threads/help-locating-a-c-band-dual-feed-lnbf.164848/

The ordered titanium ones arrived just a few days ago and the initial provings seem good and again as most here advised it would be.

Good luck with your work. :)
 

lovelyperson

Dreamer
Joined
Sep 8, 2004
Messages
1,035
Reaction score
1,859
Points
113
Location
Alicante, España
My Satellite Setup
2.0m PF dish
1.8m PF Famaval
1.8m PF Marrafa
1.4m Tecatel offset
1.2m dish + Stab HH120
TBS 5925 USB
Octagon SF8008 4k Twin + SF8008 SUPREME + Uclan Ustym 4K PRO Twin
GTMedia V8 UHD
GTMedia GTcombo x 2
Goldmaster SR525 HD
Geant-OTT 750 ALLURE EVO 4K + Sat-illimitè F300 hyper
62.0ºE - 63.0ºW
My Location
Alicante, España

trip82

Regular Member
Joined
Apr 15, 2015
Messages
15
Reaction score
33
Points
13
My Satellite Setup
TBS6983,
2.30m dish + C1PLL C-band LNBF + 36 actuator
1.80m dish + Inverto Black Pro C120 Single LNB + 24 actuator
My Location
Portugal
RimaNTSS will post some pics from my 2,30m dish later :)

after some reading, most of members reports goods results with titanium LNB's, can someone suggest one of then?

regards
 

Costactc

Regular Member
Joined
May 30, 2012
Messages
811
Reaction score
763
Points
93
Age
58
My Satellite Setup
3m channel master mesh-24" vonweise actuator-ps1 x2 lnbf(L)-pansat ap3500 positioner-x2 premium III-vu+solo2.
2.4m fortec solid-24" vonweise actuator-esx 241 lnbf(c)-vbox 7 positioner- dm800.
1.2m fortec-24"sj actuator-invacom snh-031--tm 5402 m3.
My Location
Canada
Good morning Costactc, hope life is good for yourself.

¿Is it possible please that when you have 5 minutes you could possibly upload a detailed foto of your C/Ku band LNB arrangemount on the dish?....it would be a great help and thank you. View attachment 76475

No problem;
 

Attachments

  • 001.JPG
    001.JPG
    77.5 KB · Views: 51
  • 002.JPG
    002.JPG
    86.5 KB · Views: 45

lovelyperson

Dreamer
Joined
Sep 8, 2004
Messages
1,035
Reaction score
1,859
Points
113
Location
Alicante, España
My Satellite Setup
2.0m PF dish
1.8m PF Famaval
1.8m PF Marrafa
1.4m Tecatel offset
1.2m dish + Stab HH120
TBS 5925 USB
Octagon SF8008 4k Twin + SF8008 SUPREME + Uclan Ustym 4K PRO Twin
GTMedia V8 UHD
GTMedia GTcombo x 2
Goldmaster SR525 HD
Geant-OTT 750 ALLURE EVO 4K + Sat-illimitè F300 hyper
62.0ºE - 63.0ºW
My Location
Alicante, España
No problem;
Thanks Costactc and appreciated....notice that the scaler on your pics is set way back on the actual LNBF body as opposed to what I normally see on threads ie:-Copy of 102_1432.jpg
¿Is this dependent on your own dish/set up etc?
 

Costactc

Regular Member
Joined
May 30, 2012
Messages
811
Reaction score
763
Points
93
Age
58
My Satellite Setup
3m channel master mesh-24" vonweise actuator-ps1 x2 lnbf(L)-pansat ap3500 positioner-x2 premium III-vu+solo2.
2.4m fortec solid-24" vonweise actuator-esx 241 lnbf(c)-vbox 7 positioner- dm800.
1.2m fortec-24"sj actuator-invacom snh-031--tm 5402 m3.
My Location
Canada
I use that dish exclusively for circular c band and I noticed a drop in picture quality over the Winter. I do have plans on working on the feed this year, I don't think the positioning of the scalar ring accounts for that issue but I will check that out as well.
 

satsid

Regular Member
Joined
Apr 19, 2015
Messages
20
Reaction score
12
Points
3
My Satellite Setup
.
My Location
.
so those combined c/ku band lnb's that SSS sell are no good? I was just about to order one, thinking of holding off now after reading this thread.

by the way, hello all, i'm sid and this is my first post :)
 

trip82

Regular Member
Joined
Apr 15, 2015
Messages
15
Reaction score
33
Points
13
My Satellite Setup
TBS6983,
2.30m dish + C1PLL C-band LNBF + 36 actuator
1.80m dish + Inverto Black Pro C120 Single LNB + 24 actuator
My Location
Portugal
Hi guys, only a question of a beginner in the C Band: to change polarity from linear to circular, the only option is do it manually, right? Inserting the dielectric piece?

thanks
 
Top