Questions regarding 3 Satellites on 1 Dish

Mohamed83

Member
Joined
Aug 9, 2010
Messages
15
Reaction score
0
Points
0
Age
39
My Satellite Setup
Sky
My Location
London
For someone living in Saudi Arabia it is possible to have Nilesat, ArabSat and Hotbird all on 1 dish.

However I would like to ask questions regarding this.

1. Does having 3 satellites on 1 dish reduce picture quality? I want to watch the Premier League on Abu Dhabi Sports (NileSat) which is available in HD, am I better off just having one dish for NileSat to improve HD picture? Or does it not affect HD quality at all?

2. Are there any particular dishes/cables/LNBs that improve picture quality for those who want multi-satellite on one dish?
 

RimaNTSS

Super Moderator
Staff member
Joined
Jan 7, 2009
Messages
5,213
Reaction score
5,563
Points
113
Age
56
My Satellite Setup
Some SAT-related hardware.
My Location
N-E from Riga
Picture quality will be same for weak and strong signals. Only difference that weak signals can break, especially in bad weather conditions. Of course when you use multifeed (several LNBs on one dish) than signal strength on LNBs which are not in focus will be weaker than for those in focus.
 

rolfw

Believe it when I see it Admin.
Staff member
Joined
May 1, 1999
Messages
38,126
Reaction score
1,489
Points
113
My Satellite Setup
Technomate 5402 HD M2 Ci, DM7000s, Transparent 80cm Dish, Moteck SG2100 DiseqC motor, lots of legacy gear. Meters: Satlook Digital NIT, Promax HD Ranger+ spectrum analyser.
My Location
Berkshire
You'd be better having two dishes, one for Arabsat 26E and Hotbird 13E, then one for Nilesat.
 

Mohamed83

Member
Joined
Aug 9, 2010
Messages
15
Reaction score
0
Points
0
Age
39
My Satellite Setup
Sky
My Location
London
Thanks guys.

Another thing is, I want two receivers (OSN and Humax) on NileSat. Is that even possible, to have 2 receivers for 1 Nilesat dish?

And can you also recommend me any cables or doesn't wiring really matter?
 

Lazarus

Tout Rond Bon Oeuf
Staff member
Joined
May 29, 2009
Messages
26,614
Reaction score
8,311
Points
113
My Satellite Setup
80cm Motorised.
Several small Dishes.
Much else.
My Location
North York Moors
Do you already have a Dish?

If so, what size and model is it?

What LNB is fitted?

In general, if you want to feed additional Tuners (Whether in one Box or several Boxes) you need a dedicated feed from the LNB: So, if you need two Tuners, then a Twin Output LNB is needed. Up to four Tuners >> Quad Output LNB.
 

Mohamed83

Member
Joined
Aug 9, 2010
Messages
15
Reaction score
0
Points
0
Age
39
My Satellite Setup
Sky
My Location
London
I am yet to purchase any equipment. Any recommendations?
 

RimaNTSS

Super Moderator
Staff member
Joined
Jan 7, 2009
Messages
5,213
Reaction score
5,563
Points
113
Age
56
My Satellite Setup
Some SAT-related hardware.
My Location
N-E from Riga
2 Mohamed83: As it was already said, you better buy 3 Twin LNBs, 2 1/4 Diseqc, some 10 F-connectors, any cable enough to wire everything. There is visualized picture for you.
 

Attachments

  • ScreenHunter_06 Dec. 04 16.09.jpg
    ScreenHunter_06 Dec. 04 16.09.jpg
    16.6 KB · Views: 161
Top