22KHZ basic tone switches ?

Vipersan

Emmett Browns Ghost
Staff member
Joined
Jun 29, 2009
Messages
10,918
Reaction score
6,661
Points
113
Age
63
My Satellite Setup
IP9000HD +
TD110 Dish and TD88 Dish in Tandem
66°East to 60°West.
AZbox PrmHD + OpnbxS9HD + Skybox + DrHD F15
2x VboxII AZ-EL
2 m+ Alcoa PF + BSC421 C-Band lnbf...
+SS2/TwHnS2-3200 pci/TBS6925 pci
1.5 Fortec Star -Gbox - HtoH Ku/Ka/C
My Location
UK
Are these basic switches still available in the UK ?
I have an old global one for indoor use ..which I currently have outside wrapped in a plastic bag ..but I'd like to replace this with a more modern lower loss version ..that I can leave outdoors ..
Basically I have 3 lines to Carl ..all of which are currently in use ..
Ku, Ka(band D) , Ka (band A (SL3) ...but have recently added a C band lnb ..
Thus I need 4 lines in theory ..
This isn't practical ..
So ..just before I dropped off to sleep the other night..
It came to me ..
Double up on one of the lines feeding an LNB that DOESN'T require 22Khz functionality..and thus WONT be influenced by a 22khz tone on the line.
Can't use the SL3 ..this would switch to ku circular ..
Can't use Ku ...this would band switch the unit ..and this control is needed.
Which leaves the Ka linear XMW ..
Not influenced in any way by 22KHZ ...as is the C band lnb ..
Perfik..
So I've seperated the Ka line into 2 through a continuous 22khz tone switch ..
Tone off ..the line is diverted for XMW ka use..
Tone on ..the line is repurposed for C band use ..
Tried it and it works ..
I can still lock the Azam mux Ka 7East ....by using Diseqc 1.1 (channel 6) 22khz tone off ..
with little noticeable degredation in signal level..
Switched to Cband 5 west locking CRTV on Carl ...using diseqc 1.1(channel 6) 22khz tone on
All appears working just fine ..BUT where to get a waterproof exterior use 22khz simple continuous tone swich ??
Yep they still use 'em in the States and Canada ...but not over here of course..
Typical..
rgds
VS
 
Last edited:

Vipersan

Emmett Browns Ghost
Staff member
Joined
Jun 29, 2009
Messages
10,918
Reaction score
6,661
Points
113
Age
63
My Satellite Setup
IP9000HD +
TD110 Dish and TD88 Dish in Tandem
66°East to 60°West.
AZbox PrmHD + OpnbxS9HD + Skybox + DrHD F15
2x VboxII AZ-EL
2 m+ Alcoa PF + BSC421 C-Band lnbf...
+SS2/TwHnS2-3200 pci/TBS6925 pci
1.5 Fortec Star -Gbox - HtoH Ku/Ka/C
My Location
UK
Ok ..I'm sorted I think ..
Paypal to the rescue ..
Silly money to get one from the US or indeed Canada ..
Pulsat DO sell 'em ..but they wat almost £20 ..
Yeah right ..
Ordered one from China ....priced in Australian dollars $6.50 ...
But ships wordwide ..free postage ..
Works out at £3.55 ..
That'll do for me ..
http://www.ebay.co.uk/itm/151084730...NX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649#ht_1522wt_892

Yes it will be a couple of weeks delivery ..but I can wait ..
In the meantime I'll make my old 'Global' switch a bit more weather resistant.
rgds
VS
 

Channel Hopper

Suffering fools, so you don't have to.
Staff member
Joined
Jan 1, 2000
Messages
32,458
Reaction score
7,363
Points
113
Age
57
Website
www.sat-elite.uk
My Satellite Setup
A little less analogue, and a lot more crap.
My Location
UK
I'm sure I mentioned that you would need some more cables when you laid the foundations.
 

Vipersan

Emmett Browns Ghost
Staff member
Joined
Jun 29, 2009
Messages
10,918
Reaction score
6,661
Points
113
Age
63
My Satellite Setup
IP9000HD +
TD110 Dish and TD88 Dish in Tandem
66°East to 60°West.
AZbox PrmHD + OpnbxS9HD + Skybox + DrHD F15
2x VboxII AZ-EL
2 m+ Alcoa PF + BSC421 C-Band lnbf...
+SS2/TwHnS2-3200 pci/TBS6925 pci
1.5 Fortec Star -Gbox - HtoH Ku/Ka/C
My Location
UK
I'm sure I mentioned that you would need some more cables when you laid the foundations.
In hindsight CH ..you're right of course
I likely thought 3 would be sufficient at the time..
Wasn't planning a bigger dish at the time nor mounting a C band lnb on Neil ..
But more practical to do so now I have Carl.
rgds
VS
 

Vipersan

Emmett Browns Ghost
Staff member
Joined
Jun 29, 2009
Messages
10,918
Reaction score
6,661
Points
113
Age
63
My Satellite Setup
IP9000HD +
TD110 Dish and TD88 Dish in Tandem
66°East to 60°West.
AZbox PrmHD + OpnbxS9HD + Skybox + DrHD F15
2x VboxII AZ-EL
2 m+ Alcoa PF + BSC421 C-Band lnbf...
+SS2/TwHnS2-3200 pci/TBS6925 pci
1.5 Fortec Star -Gbox - HtoH Ku/Ka/C
My Location
UK
Now for a strange tale..
Last night about 1:30 AM ..I locked albeit briefly ..ie long enough to scan into the F15.
This one found bt Llew a few days ago ..
VS, have you seen this one before on 16E?

Digital 1 (Vision 4 showing at present)

21538H SR 1054 FEC 3/4


Can't find Cam News on 21537H, maybe replaced with this? Different SR.
Attaching photo ..sorry about the quality ..I was seriously rushing.
So the point is that the 22KHZ switch was in line at the time..
Proving it takes little if anything away insertion wise.
So I checked all my other channels at 16E..
They actually seemed stronger ??
This morning of course ..No sign of the channel Digital 1 ...but ran a test to see if I imagined the signal increase ..
Here are the rather odd results >>>>
First 16 E without the switch in line
TFM 12.2db > 12.5 db (Av 12.3)
LTM 8.4db >8.9db (Av 8.6)
Equinoxe 9.7db > 10.4db (Av 10)

..and with the switch in line
TFM 12.4db > 12.6db (Av12.5)
LTM 9.1db > 9.6db (Av 9.3)
Equinoxe 10.1db > 10.7db (Av 10.4)

Make of it what you will but I see a clear advantage to having the 22KHz switch in line at 16East Ka ..
I repeated the experiment at 7E and the results were not conclusive ..
If anything the levels were the same ..not increased ..nor reduced.

It's certainly an oddity..
Perhaps the Switch is having a filter effect ? ..perhaps there is some minimal amplification ? ..but why only at 16 East and not 7 East.
Another Mystery Llew ....you know we love 'em.
rgds
VS
 

Attachments

  • DSCF0059.JPG
    DSCF0059.JPG
    286.8 KB · Views: 43
  • DSCF0058.JPG
    DSCF0058.JPG
    322.9 KB · Views: 43

Channel Hopper

Suffering fools, so you don't have to.
Staff member
Joined
Jan 1, 2000
Messages
32,458
Reaction score
7,363
Points
113
Age
57
Website
www.sat-elite.uk
My Satellite Setup
A little less analogue, and a lot more crap.
My Location
UK
The switch (if well made) will have a cut off filter at both ends of the IF band, meaning the F15 tuner is not seeing noise generated outside this by the LNBs open frequency curve.

16 East may have stuff that really needs to be filtered out for an improved signal (an extended band perhaps), or simply more transponders that partially swamp the input stage of the tuner.
 

Llew

cerca trova...
Staff member
Joined
Jan 1, 2000
Messages
15,566
Reaction score
3,811
Points
113
Age
79
My Satellite Setup
Triple Dragon, Dreambox 8000, Echostar AD3000ip, TBS6522,6925,6983 PCie cards.
Gibertini 1.25m motorised dish driven by the AD3000, with either Inverto BU Quad or Norsat / XMW Ka LNBs . SMW 1.05m + 3 other dishes. Speccy: Promax HD Ranger+
My Location
The Flatlands of East Anglia
Now for a strange tale..
Last night about 1:30 AM ..I locked albeit briefly ..ie long enough to scan into the F15.
This one found bt Llew a few days ago ..

Attaching photo ..sorry about the quality ..I was seriously rushing.
So the point is that the 22KHZ switch was in line at the time..
Proving it takes little if anything away insertion wise.
So I checked all my other channels at 16E..
They actually seemed stronger ??
This morning of course ..No sign of the channel Digital 1 ...but ran a test to see if I imagined the signal increase ..
Here are the rather odd results >>>>
First 16 E without the switch in line
TFM 12.2db > 12.5 db (Av 12.3)
LTM 8.4db >8.9db (Av 8.6)
Equinoxe 9.7db > 10.4db (Av 10)

..and with the switch in line
TFM 12.4db > 12.6db (Av12.5)
LTM 9.1db > 9.6db (Av 9.3)
Equinoxe 10.1db > 10.7db (Av 10.4)

Make of it what you will but I see a clear advantage to having the 22KHz switch in line at 16East Ka ..
I repeated the experiment at 7E and the results were not conclusive ..
If anything the levels were the same ..not increased ..nor reduced.

It's certainly an oddity..
Perhaps the Switch is having a filter effect ? ..perhaps there is some minimal amplification ? ..but why only at 16 East and not 7 East.
Another Mystery Llew ....you know we love 'em.
rgds
VS
I tried the relatively weak ImpacTV in lieu of Vision 1 (not transmitting 'til later) and there's no difference for me with a Global GEN22 in line. In or out, TP locks and gives me 7.1 to 7.2dB on that channel. So no pain / no gain - no insertion loss or gain.
 

Vipersan

Emmett Browns Ghost
Staff member
Joined
Jun 29, 2009
Messages
10,918
Reaction score
6,661
Points
113
Age
63
My Satellite Setup
IP9000HD +
TD110 Dish and TD88 Dish in Tandem
66°East to 60°West.
AZbox PrmHD + OpnbxS9HD + Skybox + DrHD F15
2x VboxII AZ-EL
2 m+ Alcoa PF + BSC421 C-Band lnbf...
+SS2/TwHnS2-3200 pci/TBS6925 pci
1.5 Fortec Star -Gbox - HtoH Ku/Ka/C
My Location
UK
I tried the relatively weak ImpacTV in lieu of Vision 1 (not transmitting 'til later) and there's no difference for me with a Global GEN22 in line. In or out, TP locks and gives me 7.1 to 7.2dB on that channel. So no pain / no gain - no insertion loss or gain.
Good to know ..like me ..you find the insertionlosses quoted of negligible impact..
As to why the improvement specifically on 16E ..that will remain a mystery and may chance when the outdoor version of the switch arrives from China.
rgds
VS
 
Top