Advice Needed 28.2e and 26e From 1 Dish - South Coast UK?

ashthekid

New Member
Joined
Oct 24, 2013
Messages
4
Reaction score
0
Points
1
Age
43
My Satellite Setup
Vu+ Solo2
My Location
South Coast, England
Currently got standard 43cm Sky dish running with a Vu+ Solo2 receiver at 28.2e and now looking at maybe getting a bigger dish so I can get more satellites and in particular 26e for some of the Al Jazeera sports channels.

I live on the South coast and would like to know:
1) Can I receive both 28.2e and 26e on 1 dish?
2) What size dish will be needed for that?
3) Will I need multiple LNB's or can I use one quad LNB?
4) Recommended retailers (not ebay)

Am thinking a 97cm dish will do the job but do people think bigger? From my research I think I can get about a 10 degree span of frequencies so if my primary angle is 26e I should be able to get 28.2e easily and maybe others.
 

pride21

Regular Member
Joined
Jul 6, 2006
Messages
611
Reaction score
443
Points
63
Age
79
My Satellite Setup
150cm gibertini dish,echostar 8700 analogue receiver to move dish,motor jaeger 1224,also black ultra ku lnb and esx241 c-band lnbf and technomate 5402hd ci+ super also added a Dr HD f15 receiver
My Location
Sandown Isle of Wight
hi ashthekid you would need at least 1.2cm dish for 26E.
 

ashthekid

New Member
Joined
Oct 24, 2013
Messages
4
Reaction score
0
Points
1
Age
43
My Satellite Setup
Vu+ Solo2
My Location
South Coast, England
Or another option is to just get a 2nd dish.
Would it still need to be at least a 120cm dish for 26E?
 

pride21

Regular Member
Joined
Jul 6, 2006
Messages
611
Reaction score
443
Points
63
Age
79
My Satellite Setup
150cm gibertini dish,echostar 8700 analogue receiver to move dish,motor jaeger 1224,also black ultra ku lnb and esx241 c-band lnbf and technomate 5402hd ci+ super also added a Dr HD f15 receiver
My Location
Sandown Isle of Wight
at least a 1.2cm for 26E,i tried a 1.0cm dish when it rains there will be no signal.
 

timo_w2s

Retired Mod
Joined
Sep 28, 2005
Messages
4,359
Reaction score
2,883
Points
113
Website
www.timo.me.uk
My Satellite Setup
See Signature
My Location
Maidenhead, UK & Helsinki, Finland
We're getting metres and centimetres mixed up here. ;)

I don't think it would be very easy to get both 28.2E and 26E on 1 dish as they are so close together, although on a larger dish the LNBs will be further apart but not sure if anyone has tried it?
 

sonnetpete

Grumpy Old Retired Moderator and quiz inquisitor..
Joined
Dec 13, 2008
Messages
8,954
Reaction score
3,497
Points
113
Age
73
Website
wordpress.com
My Satellite Setup
Laminas 1.2M fibre dish with an IBU, on a Clarke Tech USALS motor, covering 57E - 24.5W to an Octagon SX88. Displayed on a 20" Dyon LED TV.

Seperate 80 cm dish on 28E with a Humax Freesat for SWMBO.
Free Sat V8 meter. Sony Bravia 46" LCD, Sony BluRay and Home Cinema.
My Location
Normandy, France
I tried on a Triax TD88 and found it impossible.It might be ok on say a 1 metre dish using slimline LNB's but in the OP's case I think he would be better off with a seperate dish in excess of a metre. In any case if the OP is after Al Jazeera Sports +6 to +10, they are on Badr 6 and I think you'd struggle to get them even on a 1.2 metre.
 

ashthekid

New Member
Joined
Oct 24, 2013
Messages
4
Reaction score
0
Points
1
Age
43
My Satellite Setup
Vu+ Solo2
My Location
South Coast, England
Yeah I think you're right.
I might not bother researching anymore, I reckon for the channels I want it won't work or is going to cost too much for so little extra. I'll just stick to my current setup and maybe go down the IPTV route.
Thank you for your comments.
 

Analoguesat

Administrator
Staff member
Joined
Jul 26, 2003
Messages
50,940
Reaction score
11,379
Points
113
Location
Scottish Borders
My Satellite Setup
TM 5402HD
Sky+ UK.
My Location
Scottish Borders
Badr 6 for Al Jaz Sports showing the footy will need getting on for a 2m dish.

You can get Badr 4 easily on a 1m dish even here in south Scotland (loss of signal in bad weather tho)
 

mikeisyou

Feed Hunter
Joined
Jan 21, 2009
Messages
848
Reaction score
380
Points
63
My Satellite Setup
Octagon SX88+, Static 1.2m Raven Dish (22w to 33e), Motorized Dish (9e to 52e)
My Location
England
I live on the South Coast with a Fibo 1.28m dish only satellite i can receive on the dish is Nilesat as it has no motor. I understand badr and astra 2 use the same/similar frequencies and symbol rates. I recommend not getting a Quad LNB because Single lnb's have a far superior signal. Al Jazeera Sport 1 will be easy to receive but the Subscription channels wont be. Nilesat is easier to pick up than BADR for Al Jazeera Sport Subscription channels (All Al Jazeera Sport channels work fine for me apart from +6 to +10 which is exactly the same as hd1 to hd6). If you want English tv and Al Jazeera Sport get a 1.2m dish with 2 single lnb's one at 7w Nilesat and 27w Intelsat which has Freeview channels. Good luck
 

sonnetpete

Grumpy Old Retired Moderator and quiz inquisitor..
Joined
Dec 13, 2008
Messages
8,954
Reaction score
3,497
Points
113
Age
73
Website
wordpress.com
My Satellite Setup
Laminas 1.2M fibre dish with an IBU, on a Clarke Tech USALS motor, covering 57E - 24.5W to an Octagon SX88. Displayed on a 20" Dyon LED TV.

Seperate 80 cm dish on 28E with a Humax Freesat for SWMBO.
Free Sat V8 meter. Sony Bravia 46" LCD, Sony BluRay and Home Cinema.
My Location
Normandy, France
Just to let you know ashthekid, I tried Al Jazeera +6 to +10 on my 1.2M dish tonight. Their transponder is locking but at 4.9dB which wouldn't leave a great margin for rain fade. Also bear in mind that although I'm in Northern France I'm still a fair bit south of you.
 

Captain Jack

Retired human
Joined
Oct 21, 2006
Messages
11,826
Reaction score
8,013
Points
113
My Satellite Setup
See signature
My Location
North Somerset
That's interesting that you're receiving Nilesat 201 in Northern France - I guess there's hope for us yet! (not that I care about Al Jaz Sport)
 

sonnetpete

Grumpy Old Retired Moderator and quiz inquisitor..
Joined
Dec 13, 2008
Messages
8,954
Reaction score
3,497
Points
113
Age
73
Website
wordpress.com
My Satellite Setup
Laminas 1.2M fibre dish with an IBU, on a Clarke Tech USALS motor, covering 57E - 24.5W to an Octagon SX88. Displayed on a 20" Dyon LED TV.

Seperate 80 cm dish on 28E with a Humax Freesat for SWMBO.
Free Sat V8 meter. Sony Bravia 46" LCD, Sony BluRay and Home Cinema.
My Location
Normandy, France
That's interesting that you're receiving Nilesat 201 in Northern France - I guess there's hope for us yet! (not that I care about Al Jaz Sport)

Sorry CJ, that was on 26E.......never had a sniff of 201........
 

Captain Jack

Retired human
Joined
Oct 21, 2006
Messages
11,826
Reaction score
8,013
Points
113
My Satellite Setup
See signature
My Location
North Somerset
Ohh.... yes, sorry, my fault!
 

peppey

Regular Member
Joined
Feb 8, 2004
Messages
133
Reaction score
1
Points
18
Age
44
when I was at worldwide satellite chalton st. london nw1,nilesat was showing.I said it must be a huge dish up there.
No they said its an 80 weve got a super engineer.
 

Captain Jack

Retired human
Joined
Oct 21, 2006
Messages
11,826
Reaction score
8,013
Points
113
My Satellite Setup
See signature
My Location
North Somerset
Yeah but only Nilesat 102 and Eutelsat 7W is receivable on a dish that size.... In fact, it's probably JUST Eutelsat 7W he's receiving. There's far more up there to be received from that location.
 

Hixxy1

Regular Member
Joined
Aug 20, 2012
Messages
457
Reaction score
111
Points
43
My Satellite Setup
DM800/7020Si/7000S, VU+ Duo, Skybox F3 & F5, TM1000D, Skystar 2 DVBdream, Triax TD110, Darkmotor, Inverto Black, Hotbird 13 Zone 2 MK 4, 28.2 Zone 1 MK4
My Location
East Midlands
I recommend looking into 7w rather than 26e. I get aj sports fine using a 1m triax but isnt very good during certain times of the day or when it's raining. You'll probably need a 1.2m dish for reliable 7w reception.



Sent from Tapatalk
 

Huevos

Satellite Freak
Joined
Sep 11, 2008
Messages
6,038
Reaction score
1,277
Points
113
My Satellite Setup
57E to 58W, C-band and Ku, DVB-S2, 4:2:2 and blindscan.
My Location
38.5ºN, 0.5ºW
On a 1.2m dish if you put 26E at the focal point (with an LNB like the black Ultra that has sizable feedhorn) and the other LNB touching it you will be nearly 3º over on the second LNB. I guess for 28E in the UK this would be ok, but not ideal.
 

hexah

Specialist Contributor
Joined
Oct 7, 2009
Messages
2,838
Reaction score
680
Points
113
Age
17
My Satellite Setup
motorized Gibertini 85cm, fixed dishes from 1m to 64cm, generic FTA HD RX, TBS DVB-S2 PC card, a pile of bits and pieces
My Location
Hadrians Wall
Yes my black ultra feedhorns overlap slightly for 13e and 16e but there is a gap to the mti on 19e on a 1m.

You can get 28e on a bin lid in the UK so it could be 4 degrees off and still fine!
 
Top