28E UHD test?

Analoguesat

Administrator
Staff member
Joined
Jul 26, 2003
Messages
50,943
Reaction score
11,382
Points
113
Location
Scottish Borders
My Satellite Setup
TM 5402HD
Sky+ UK.
My Location
Scottish Borders
Flysat say there is an UHD test on Astra 2A southern beam

12441V 29500 3/4
DVB-S2 QPSK HEVC


Anyone got a 4K telly and can tell us what it looks like??
 

aceb

Specialist Contributor
Joined
Oct 2, 2007
Messages
1,537
Reaction score
842
Points
113
My Satellite Setup
Prof Tuner 7301 /
1.25m Gibertini + Inverto B.Ultra/C1W, Moteck H180, 68.5E-67W Ku/C-Band /
1.8m Precision PF + ESX241/Inverto Black Pro, 66E-63W Ku/C-band /
2.4m Fortec Star+Titanium C1W/Pride plate, 49E-58W
My Location
Sussex
They're correct.
 

Attachments

  • Astra UHD Demo_0282 12441_V_29500_20150201_173321.jpg
    Astra UHD Demo_0282 12441_V_29500_20150201_173321.jpg
    114.9 KB · Views: 82
  • Astra UHD Demo_0282 12441_V_29500_20150201_173443.jpg
    Astra UHD Demo_0282 12441_V_29500_20150201_173443.jpg
    389 KB · Views: 78

zorbua

Regular Member
Joined
Apr 27, 2009
Messages
953
Reaction score
869
Points
93
Age
76
My Satellite Setup
Dreambox 8000 HD
Dreambox 800se
Dreambox 900UHD
Clark Tech 5000 HD
Numerous other receivers (Retired)
Dish Gibertini 1.5 M
Dishes Gibertini 1.2 x2
Dish Gibertini 1 M
My Location
Malta
Assuming one has a 4K telly will the DreamBox process the signal?
 

Analoguesat

Administrator
Staff member
Joined
Jul 26, 2003
Messages
50,943
Reaction score
11,382
Points
113
Location
Scottish Borders
My Satellite Setup
TM 5402HD
Sky+ UK.
My Location
Scottish Borders
Dont think so due to the HEVC video codec
 

statalite

Member
Joined
Nov 3, 2009
Messages
814
Reaction score
322
Points
63
My Satellite Setup
SF8008
DiSEqC motor with 80cm dish
Zone 1 @ 28.2°E
Zone 2 @ 19.2°E with 28.2°E and 13.0°E
Channel Master 1.0m (to be setup)
Channel Master 1.2m (to be setup)
SMR 1224
My Location
UK Midlands
Im not so technical to know the awnser but wouldn't it be more efficient to use 8PSK instead of QPSK?
 

timo_w2s

Retired Mod
Joined
Sep 28, 2005
Messages
4,359
Reaction score
2,883
Points
113
Website
www.timo.me.uk
My Satellite Setup
See Signature
My Location
Maidenhead, UK & Helsinki, Finland
Im not so technical to know the awnser but wouldn't it be more efficient to use 8PSK instead of QPSK?
Well, the transponder is running on the same configuration as all the other DVB-S2 33MHz wide transponders in the band, so it looks like it's the setting SES has recommended for best results (the fine balance between reception vs bandwidth) and they are sticking with it at the moment. It's just a guess on my part but this could well change once all the old satellites have been replaced and signal levels are higher over the UK. They may then switch to a different configuration and squeeze more out of each transponder. But we don't know at this stage. For some reason QPSK seems to be favoured on these wider transponders at the moment.

SES and ITV are already testing some new FEC settings on two DVB-S2 26MHz wide transponders (ITV 11053H 23.0 3/4 8PSK) and (SES 11464H 23.0 3/4 8PSK) but these are only showing HD and SD tests.
 

statalite

Member
Joined
Nov 3, 2009
Messages
814
Reaction score
322
Points
63
My Satellite Setup
SF8008
DiSEqC motor with 80cm dish
Zone 1 @ 28.2°E
Zone 2 @ 19.2°E with 28.2°E and 13.0°E
Channel Master 1.0m (to be setup)
Channel Master 1.2m (to be setup)
SMR 1224
My Location
UK Midlands
Well, the transponder is running on the same configuration as all the other DVB-S2 33MHz wide transponders in the band, so it looks like it's the setting SES has recommended for best results (the fine balance between reception vs bandwidth) and they are sticking with it at the moment. It's just a guess on my part but this could well change once all the old satellites have been replaced and signal levels are higher over the UK. They may then switch to a different configuration and squeeze more out of each transponder. But we don't know at this stage. For some reason QPSK seems to be favoured on these wider transponders at the moment.

SES and ITV are already testing some new FEC settings on two DVB-S2 26MHz wide transponders (ITV 11053H 23.0 3/4 8PSK) and (SES 11464H 23.0 3/4 8PSK) but these are only showing HD and SD tests.

Useful insight thank you.
 

bema

Member
Joined
Feb 1, 2011
Messages
81
Reaction score
69
Points
18
Age
61
Location
Kungsbacka
Website
www.sm6muy.se
My Satellite Setup
TV server: Linux Ubuntu 14.04 LTS
TvHeadend 4.1-1355
TBS6904 (Quad DVB-S/S2)
Dish: TD110, Inverto black ultra quattro
TBS6205 (Quad DVB-T/T2)
Ant: UHF 100 El Triax, dir N
Client: Kodi v14.2 etc
My Location
Sweden
Did some test with tvheadend. In VLC with http stream from tvh I get audio but no video. VLC is v 2.1.5 and I tested a HEVC file and it played without any issues. Also tested Kodi v14 but no video or audio from tvh but I can see that the stream is "running" mostly above 20-25Mbit/s. Tested both with HTSP and HTTP. Kodi also plays the HEVC test file without any issues...
 

statalite

Member
Joined
Nov 3, 2009
Messages
814
Reaction score
322
Points
63
My Satellite Setup
SF8008
DiSEqC motor with 80cm dish
Zone 1 @ 28.2°E
Zone 2 @ 19.2°E with 28.2°E and 13.0°E
Channel Master 1.0m (to be setup)
Channel Master 1.2m (to be setup)
SMR 1224
My Location
UK Midlands
Did some test with tvheadend. In VLC with http stream from tvh I get audio but no video. VLC is v 2.1.5 and I tested a HEVC file and it played without any issues. Also tested Kodi v14 but no video or audio from tvh but I can see that the stream is "running" mostly above 20-25Mbit/s. Tested both with HTSP and HTTP. Kodi also plays the HEVC test file without any issues...

Kodi updated to 14.1 if that makes any difference.
 

bema

Member
Joined
Feb 1, 2011
Messages
81
Reaction score
69
Points
18
Age
61
Location
Kungsbacka
Website
www.sm6muy.se
My Satellite Setup
TV server: Linux Ubuntu 14.04 LTS
TvHeadend 4.1-1355
TBS6904 (Quad DVB-S/S2)
Dish: TD110, Inverto black ultra quattro
TBS6205 (Quad DVB-T/T2)
Ant: UHF 100 El Triax, dir N
Client: Kodi v14.2 etc
My Location
Sweden
Upgraded to 14.1 but still no audio or video. It plays a test file fine (4096x1720) so maybe som problems with TvH...
 
Top