Help Required 4 LNBs 4 TVs... HELP!

HutchRN

New Member
Joined
Dec 9, 2014
Messages
6
Reaction score
7
Points
3
Age
37
My Satellite Setup
To be discussed. At the moment it is 4xLNB 4x8 Disqec and 1.1m triax dish
My Location
Lincoln
Well my title more or less says it all, I am at a complete loss!

I have 4 LNBs on a Triax Multibracket, all the individual LNBs receiving signal from 4 different sats quite happily.

Connected my 28.2E Sky UK LNB to my 4x8 Switch today, and only either V or H comes through depending on what I connect it to.

Now it is my understanding that I may have got things slightly wrong and my 4x8 Switch may only actually be able to deal with 2 LNBs (ie i need dual LNBs into the two paired ports), in which case I would really appreciate some advice on what I need to do to get my 4 LNBs to feed into my 4 RXers (is there such a thing as an 8x4 switch?).

As you can see I am quite confused :-)
 

timo_w2s

Retired Mod
Joined
Sep 28, 2005
Messages
4,359
Reaction score
2,883
Points
113
Website
www.timo.me.uk
My Satellite Setup
See Signature
My Location
Maidenhead, UK & Helsinki, Finland
It sounds like this 8x4 switch could be for a quattro (not quad) LNB to allow 8 outputs from a Sky dish (the same thing as an octo LNB will do). Can you post more details on this switch please and also what satellite receivers you are trying to connect it to and the type of LNBs you have.

If you want all 4 LNBs on the Triax dish to feed all four receviers you'll need at least four DiSEqC switches for each receiver. If the receivers need two LNB inputs (eg for recording facitlities) you'll need two DiSEqC switches for those receivers and the correct number of outputs on the LNBs.

Standard Sky boxes do no work with DiSEqC switches so these would be better connected direct to an LNB pointing to 28E.
 

HutchRN

New Member
Joined
Dec 9, 2014
Messages
6
Reaction score
7
Points
3
Age
37
My Satellite Setup
To be discussed. At the moment it is 4xLNB 4x8 Disqec and 1.1m triax dish
My Location
Lincoln
This is the switch I have

71zqtVzAqtL._SL1100_.jpg


I was kinda hoping to at least run 2 LNBs through it, if I were to use a pair through the 0k and a pair through the 22k would that give me what I need?

At the moment I have single output Triax LNBs however I have Dual Output LNBs on the way (if i need quads I can still take care of this)
 

rolfw

Believe it when I see it Admin.
Staff member
Joined
May 1, 1999
Messages
38,315
Reaction score
1,631
Points
113
My Satellite Setup
Technomate 5402 HD M2 Ci, DM7000s, Transparent 80cm Dish, Moteck SG2100 DiseqC motor, lots of legacy gear. Meters: Satlook Digital NIT, Promax HD Ranger+ spectrum analyser.
My Location
Berkshire
That switch requires a quattro LNB from a single satellite, the quattro LNB gives four different outputs which match the inputs marked on the switch. As far as I am aware, Dual LNBs (as were used in multiswitches) are no longer made, they used to have two separate/different outputs, one horizontal and one vertical, a twin LNB has two identical full universal outputs. Now if you were watching packages from different satellites which were exclusivel on high band on one and low band on another, then you could probably make it work, but it would still be fiddly.

If you want to watch the full content on four different satellites in 8 different rooms, you need a 13/8 multiswitch and in most cases, four x quattro LNBs.
 
Last edited:

Tururu

Assembled with recycled parts
Joined
Jun 3, 2006
Messages
2,873
Reaction score
983
Points
113
My Satellite Setup
90cm motorised dishes(98x90)+fixed+multiLNB+24Unicable.
Currently 56 satellites, 61°West to 57°East.

Octagon SF8008 4K Twin, VU+Duo², VU+Ultimo4K.
Recycled as the owner.
My Location
North of Madrid (28703 Spain) -3Km of IKEA (40.545847, -3.612012).:-)
So many satellites (4) and only 4 outputs, is not very normal, if 8 outputs.
Tantos satelites (4) y solo 4 salidas, no es muy normal, de 8 salidas si.


Own a multiswitched 1 satellite (4 polarities) for 8 tuners.
Care Rolfw, 13 entries are three satellites in full (4 polarities each satrelite) + Terr Input.
As you only want 4 full satellites, to feed 4 tuners, seeks a multiswitched unit 16 or 17 inputs (4satelite + Terr Input ) which can be cheaper and 8 outputs.
--------
Tienes una multi conmutada de 1 satelite (4 polaridades) para 8 sintonizadores.
Cuidado Rolfw, 13 entradas son 3 satelites al completo (4 polaridades cada satrelite) + entrada Terreste.
Como solo quieres 4 satelites completos, para alimentar a 4 sintonizadores, busca una centralita multi conmutada de 16 o 17 entradas (4satelite+entrada Terreste) que puede ser mas barata y 8 salidas.


As you have to change the LNB's 1 out you have now for these other (4 polarities/band), this announcement, it's any reference to find what you need.
Como tienes que cambiar los LNB's 1 salida que tienes ahora por estos otros (4 polaridades/banda), este anuncio, te sirve de referencia para buscar lo que necesitas.

Ebay:
http://www.ebay.es/itm/Multiswitch-...3?pt=LH_DefaultDomain_186&hash=item5d4ede04f1

Something more expensive.
http://www.ebay.es/itm/Satellite-Mu..._Satellite_Multiswitchers&hash=item58b356d37c


The somewhat cheaper option B is to universal LNB 4 outputs and 4 DiSEqC throwing a line to each tuner.
La opcion B algo mas barata es poner LNB de 4 salidas universales y 4 DiSEqC tirando una linea hasta cada sintonizador.
 

HutchRN

New Member
Joined
Dec 9, 2014
Messages
6
Reaction score
7
Points
3
Age
37
My Satellite Setup
To be discussed. At the moment it is 4xLNB 4x8 Disqec and 1.1m triax dish
My Location
Lincoln
Just to let people know where I went with this...

The switched took the 4 inputs from a quattro LNB, and split it to 8 outputs

I have purchased 3 more of these switches and put all 4 of the 4x8 switches into individual LNBs

I have then taken an output from each 4x8 switch and fed it into a 1x4 switch, this has worked fine.

I now have 4 tvs working on 4 LNBs from one dish :-) happy me!

Thanks for all your help guys!
 

HutchRN

New Member
Joined
Dec 9, 2014
Messages
6
Reaction score
7
Points
3
Age
37
My Satellite Setup
To be discussed. At the moment it is 4xLNB 4x8 Disqec and 1.1m triax dish
My Location
Lincoln
And for those of you who weren't confused enough, here is a really rough diagram :-)

ece2bf37cb9d0f126b1b7db55a475e88.jpg
 

Tururu

Assembled with recycled parts
Joined
Jun 3, 2006
Messages
2,873
Reaction score
983
Points
113
My Satellite Setup
90cm motorised dishes(98x90)+fixed+multiLNB+24Unicable.
Currently 56 satellites, 61°West to 57°East.

Octagon SF8008 4K Twin, VU+Duo², VU+Ultimo4K.
Recycled as the owner.
My Location
North of Madrid (28703 Spain) -3Km of IKEA (40.545847, -3.612012).:-)
That's the option C, is the most expensive and complicated by the necessary wiring.
The good thing is that if in the future you want to put up to 4 tuners more, everything is ready and you just need to buy a DiSEqC for each tuner and put the cables.

It is also a signal that more losses added to the installation, if you are happy, perfect.
PS: Do not forget to also congratulate the seller's shop.:-applause
-----------------------------------------------------------

Eso es la opcion C, es la mas cara y complicada por el cableado necesario.
Lo bueno es que si en un futuro quieres poner hasta 4 sintonizadores mas, esta todo preparado y solo necesitas comprar un DiSEqC para cada sintonizador y poner los cables.

Tambien es la que mas perdidas de señal añade a la instalacion, si estas contento, perfecto.
PD: No olvides felicitar tambien al vendedor de la tienda.:-applause
 

HutchRN

New Member
Joined
Dec 9, 2014
Messages
6
Reaction score
7
Points
3
Age
37
My Satellite Setup
To be discussed. At the moment it is 4xLNB 4x8 Disqec and 1.1m triax dish
My Location
Lincoln
What shop tururu? I did that all with stuff I had lying about at work!

I see what you mean about wiring, however with the signal levels I am getting from a 1.1m dish located where I am, the losses are not significant here.

As for wiring... can't say it was that difficult :-)
 

Tururu

Assembled with recycled parts
Joined
Jun 3, 2006
Messages
2,873
Reaction score
983
Points
113
My Satellite Setup
90cm motorised dishes(98x90)+fixed+multiLNB+24Unicable.
Currently 56 satellites, 61°West to 57°East.

Octagon SF8008 4K Twin, VU+Duo², VU+Ultimo4K.
Recycled as the owner.
My Location
North of Madrid (28703 Spain) -3Km of IKEA (40.545847, -3.612012).:-)
A simpler installation/Una instalacion mas sencilla (4)


2ibl37m.jpg



PS: If you are happy, perfect/si estas contento, perfecto. :-applause
 

HutchRN

New Member
Joined
Dec 9, 2014
Messages
6
Reaction score
7
Points
3
Age
37
My Satellite Setup
To be discussed. At the moment it is 4xLNB 4x8 Disqec and 1.1m triax dish
My Location
Lincoln
As I have come to understand it, this is fine if you are using QUAD LNBs, I am using QUATTRO LNBs
 

timo_w2s

Retired Mod
Joined
Sep 28, 2005
Messages
4,359
Reaction score
2,883
Points
113
Website
www.timo.me.uk
My Satellite Setup
See Signature
My Location
Maidenhead, UK & Helsinki, Finland
As I have come to understand it, this is fine if you are using QUAD LNBs, I am using QUATTRO LNBs
Yes, Quads basically have the 4x multiswitch built into them. Quatros are useful for larger installations where more than 4 outputs are needed. With your setup you can add extra outputs fairly easily for a PVR or extra TVs.
 

Terryl

Specialist Contributor
Joined
Apr 14, 2011
Messages
3,419
Reaction score
2,016
Points
113
Age
82
My Satellite Setup
OpenBox X5 on a 1 meter motorized dish.
And now a 10 foot "C" band dish.

Custom built PC
My Location
Deep in the Boonies in the central Sierra Nevada mountains of California.
This switch would be a better choice, less things to go wrong.

Code:
http://www.emp-centauri.cz/index.php?lang=en&page=prodview&id_kateg=1&id_pkateg=14&id=248
 

Tururu

Assembled with recycled parts
Joined
Jun 3, 2006
Messages
2,873
Reaction score
983
Points
113
My Satellite Setup
90cm motorised dishes(98x90)+fixed+multiLNB+24Unicable.
Currently 56 satellites, 61°West to 57°East.

Octagon SF8008 4K Twin, VU+Duo², VU+Ultimo4K.
Recycled as the owner.
My Location
North of Madrid (28703 Spain) -3Km of IKEA (40.545847, -3.612012).:-)
I fully understand the difference LNB QUAD =/= QUATTRO LNB
QUAD LNB Universal LNB = 4 in a box.
QUATTRO LNB = 4 outputs (band/polarity).
Low band/horizontal polarization, high band/vertical polarization, low/vertical and high/horizontal.
whd.gif
img_a3636.gif

We discuss the multiswitch you have supports put LNB's quad or QUATTRO according picture and almost all Multiswitch are similar, not necessary to put this team if you only want to connect 4 tuners as comment only with the 4 switches/DiSEqC is enough.
---------
Lo comente, el multiconmutador que tienes soporta poner LNB's quad o QUATTRO segun foto y casi todas las centrales multiconmutadas son similares, no siendo necesario poner este equipo si solo quieres conectar 4 sintonizadores, como comente solo con los 4 conmutadores/DiSEqC es suficiente.
71zqtVzAqtL._SL1100_.jpg



As the initial equipment is 8 tuners, indicating reference Ebay with 8 outputs + 4 LNB.
With only 4, as the partner is cheaper without LNB's headed GBP 109.22.
---------
Como el equipo inicial es para 8 sintonizadores, indique referencia de Ebay con 8 salidas + 4 LNB.
Con solo 4, como indica el compañero es mas barato, sin los LNB's sale por GBP 109,22.
http://www.ebay.es/itm/EMP-Profilin..._Satellite_Multiswitchers&hash=item5413fc7296

Multiswitch PremiumX Interruptor Múltiple 17/8 + 4x Quattro LNB 0,1dB + 40x
Ebay...(145€)..paste this reference......................750965187706
$_57.JPG



Satellite Multiswitch EMP Centauri 17/8 Profi Matrix + 4x Quattro LNB
Ebay...(189€/GBP150)..paste this reference..............361112564374
$_1.JPG


EMP Profiline Multiswitch MS 17/4 Piu-6 Satellite Switch 4 Participants
Ebay...(138€/GBP109)..paste this reference..............361112564374
$_12.JPG



I think the same, fewer cables, fewer breakdowns.
You asked how to do the installation.
Not see you lost signal by having much signal does not mean you will not have lost my job is to see that information/data.
As comment, if you are happy, perfect.
--------
Opino igual, menos cables, menos averias.
Preguntaste como hacer la instalacion.
Que no veas perdidas de señal por tener mucha señal, no quiere decir que no tengas perdidas, mi trabajo es ver esa informacion/datos.
Como ya comente, si estas contento, perfecto.
img_a3636.gif

PD: Analyst Job Network Auditor and also performed certain environmental studies (Data Center).
 
Top