Just Sharing This A 10 way diseqc switch

Vipersan

Emmett Browns Ghost
Staff member
Joined
Jun 29, 2009
Messages
10,918
Reaction score
6,661
Points
113
Age
63
My Satellite Setup
IP9000HD +
TD110 Dish and TD88 Dish in Tandem
66°East to 60°West.
AZbox PrmHD + OpnbxS9HD + Skybox + DrHD F15
2x VboxII AZ-EL
2 m+ Alcoa PF + BSC421 C-Band lnbf...
+SS2/TwHnS2-3200 pci/TBS6925 pci
1.5 Fortec Star -Gbox - HtoH Ku/Ka/C
My Location
UK
Opticum are now doing a 10 port diseqc switch ..
10 in 1 out ...
presumably diseqc 1.1 ...
500ma max current load ..
If anything like the 8 port switch ..then this is a must have..
Should have no trouble passing sufficient current to drive a usals motor...fingers crossed.
A whole world of new possibilities opens for me
I hope.
rgds
VS
 

Terryl

Specialist Contributor
Joined
Apr 14, 2011
Messages
2,853
Reaction score
1,692
Points
113
Age
79
My Satellite Setup
OpenBox X5 on a 1 meter motorized dish.
And now a 10 foot "C" band dish.

Custom built PC
My Location
Deep in the Boonies in the central Sierra Nevada mountains of California.
Look at EMP for the switch, and any switch should go after the motor.
 

Lazarus

Tout Rond Bon Oeuf
Staff member
Joined
May 29, 2009
Messages
26,460
Reaction score
8,180
Points
113
My Satellite Setup
80cm Motorised.
Several small Dishes.
Much else.
My Location
North York Moors
Modern switches can be used either after or before an H-H Motor.

There's no reason why a hobbyist or competent Installer should be constrained in how they juxtapose switch and motor subject to ensuring the current passing capability of the switch is sufficient (Which it will be).
 

Huevos

Satellite Freak
Joined
Sep 11, 2008
Messages
6,005
Reaction score
1,263
Points
113
My Satellite Setup
57E to 58W, C-band and Ku, DVB-S2, 4:2:2 and blindscan.
My Location
38.5ºN, 0.5ºW
Agree with Tivù. If the 'switch should go after the motor' how would you ever be able to switch between motors in a multiple motor setup?
 

PaulR

Dazed and Confused Admin
Staff member
Joined
Jun 28, 2003
Messages
17,521
Reaction score
3,639
Points
113
My Satellite Setup
-----------See sig-----------
My Location
Wirral, NW UK and Vaucluse, France.
What sort of price will it be going for?
 

hairybadger

Bricoleur
Joined
Jul 20, 2012
Messages
1,370
Reaction score
779
Points
113
Location
46.1N 6.4E
My Satellite Setup
see sig
My Location
near Geneva, Haute-Savoie, France
I have a Gecen 10-way. It's OK but I can't cascade with it on ports 9 and 10 for some reason.
 

Vipersan

Emmett Browns Ghost
Staff member
Joined
Jun 29, 2009
Messages
10,918
Reaction score
6,661
Points
113
Age
63
My Satellite Setup
IP9000HD +
TD110 Dish and TD88 Dish in Tandem
66°East to 60°West.
AZbox PrmHD + OpnbxS9HD + Skybox + DrHD F15
2x VboxII AZ-EL
2 m+ Alcoa PF + BSC421 C-Band lnbf...
+SS2/TwHnS2-3200 pci/TBS6925 pci
1.5 Fortec Star -Gbox - HtoH Ku/Ka/C
My Location
UK
Last edited:

sonnetpete

Grumpy Old Moderator and quiz inquisitor..
Staff member
Joined
Dec 13, 2008
Messages
8,709
Reaction score
3,334
Points
113
Age
70
Website
wordpress.com
My Satellite Setup
Laminas 1.2M fibre dish with an IBU, on a Clarke Tech USALS motor, covering 57E - 24.5W to an Octagon SX88. Displayed on a 20" Dyon LED TV.

Seperate 80 cm dish on 28E with a Humax Freesat for SWMBO.
Free Sat V8 meter. Sony Bravia 46" LCD, Sony BluRay and Home Cinema.
My Location
Normandy, France

Vipersan

Emmett Browns Ghost
Staff member
Joined
Jun 29, 2009
Messages
10,918
Reaction score
6,661
Points
113
Age
63
My Satellite Setup
IP9000HD +
TD110 Dish and TD88 Dish in Tandem
66°East to 60°West.
AZbox PrmHD + OpnbxS9HD + Skybox + DrHD F15
2x VboxII AZ-EL
2 m+ Alcoa PF + BSC421 C-Band lnbf...
+SS2/TwHnS2-3200 pci/TBS6925 pci
1.5 Fortec Star -Gbox - HtoH Ku/Ka/C
My Location
UK

Captain Jack

Модератор
Staff member
Joined
Oct 21, 2006
Messages
11,225
Reaction score
7,465
Points
113
My Satellite Setup
See signature
My Location
North Somerset
What are 2.x levels - i.e. what data is communicated back from a switch/motor?
 

Fisty McB

Member
Joined
Aug 11, 2012
Messages
292
Reaction score
373
Points
63
My Satellite Setup
Temp: 28E, 23.5E, 19E, 13E, 9E (Ku)
My Location
County Tyrone, N. Ireland
I got this switch on Amazon last week for around £16. So far no problems with it.

One thing though, although it has several different modes, by default it is set up for Diseqc 1.1. To switch it to a different mode, you have to use a programmer to do so, unlike some others which can be set with DIP switches.
 
Last edited:

Vipersan

Emmett Browns Ghost
Staff member
Joined
Jun 29, 2009
Messages
10,918
Reaction score
6,661
Points
113
Age
63
My Satellite Setup
IP9000HD +
TD110 Dish and TD88 Dish in Tandem
66°East to 60°West.
AZbox PrmHD + OpnbxS9HD + Skybox + DrHD F15
2x VboxII AZ-EL
2 m+ Alcoa PF + BSC421 C-Band lnbf...
+SS2/TwHnS2-3200 pci/TBS6925 pci
1.5 Fortec Star -Gbox - HtoH Ku/Ka/C
My Location
UK
I got this switch on Amazon last week for around £16. So far no problems with it.

One thing though, although it has several different modes, by default it is set up for Diseqc 1.1. To switch it to a different mode, you have to use a programmer to do so, unlike some others which can be set with DIP switches.
So how is programming the device achieved ?
Is there a usb port or similar on the switch ?
and what software is used to switch diseqc modes ?

rgds
VS
 

Fisty McB

Member
Joined
Aug 11, 2012
Messages
292
Reaction score
373
Points
63
My Satellite Setup
Temp: 28E, 23.5E, 19E, 13E, 9E (Ku)
My Location
County Tyrone, N. Ireland
So how is programming the device achieved ?
Is there a usb port or similar on the switch ?
and what software is used to switch diseqc modes ?

rgds
VS
It says in the specification sheet that by default uses Diseqc 1.1 to switch 10 LNBs. To switch to other modes requires a "GD-10P programmer".

There is no USB port on the switch, nothing except F sockets.

If you just want to use it for its 1.1 capabilities, then you're fine.
 

Vipersan

Emmett Browns Ghost
Staff member
Joined
Jun 29, 2009
Messages
10,918
Reaction score
6,661
Points
113
Age
63
My Satellite Setup
IP9000HD +
TD110 Dish and TD88 Dish in Tandem
66°East to 60°West.
AZbox PrmHD + OpnbxS9HD + Skybox + DrHD F15
2x VboxII AZ-EL
2 m+ Alcoa PF + BSC421 C-Band lnbf...
+SS2/TwHnS2-3200 pci/TBS6925 pci
1.5 Fortec Star -Gbox - HtoH Ku/Ka/C
My Location
UK
Thanks for the info Fisty ..
Not so 'new' this then ..
This function was being discussed on our forum back in 2007 it seems ..
As it has on many other forums ..
Seems a 'best kept secret' as so far .. no one on any forum I visited knows where a sutable programmer might be purchased ..
I rather fancy the 10/1 I found is just old tech revamped by a far eastern manufacturer ' cloned if you like' but not really supported ..
Ie ..no programmer sold either..
I daresay Linux based boxes could easily be adapted in firmware to send the neccessay programming codes ..6 mode or 8 mode ..
IF the programming information was in the public domain ..which it isn't..

Like I said ...best kept secret ..
That way more pre-programmed units can be knocked out and sold around £20 a pop..
;)
 

Attachments

  • 10x1%20DiSEqC%20Review[1].pdf
    379.8 KB · Views: 234

Vipersan

Emmett Browns Ghost
Staff member
Joined
Jun 29, 2009
Messages
10,918
Reaction score
6,661
Points
113
Age
63
My Satellite Setup
IP9000HD +
TD110 Dish and TD88 Dish in Tandem
66°East to 60°West.
AZbox PrmHD + OpnbxS9HD + Skybox + DrHD F15
2x VboxII AZ-EL
2 m+ Alcoa PF + BSC421 C-Band lnbf...
+SS2/TwHnS2-3200 pci/TBS6925 pci
1.5 Fortec Star -Gbox - HtoH Ku/Ka/C
My Location
UK
Well fwiw I cann0t slag this 10-1 switch off enough ..
I guess it's ok if you just want to switch 10 lnbs on one dish using diseqc 1.1 ..but if you want to cascade it you will have issues ..and not just with ports 9 and 10 ..
Simply issueing a diseqc 1.0 command regardless of a 4 port diseqc 1.0 switch being in the system ..shuts down the switch totally ..
Using the F15 ..I selected diseqc 1.1 port 2 which for me accesses the C band lnb ..
Great ..I get a signal ...
Now I select diseqc 1.0 (2) and diseqc 1.1 (2) ...ie cascade mode ..
Signal vanishes ..
Turn off the diseqc 1.0 signal in the menu ...back comes the picture..
This switch is _supposed_ to be set up to respond to Diseqc 1.1 ..but is clearly responding to the diseqc 1.0 signal as well ..
Making it totally useless to me ..and indeed anyone who wants to cascade ...
another lump of junk for my bits box..
Doh!
Will I ever learn ...
Back to the Gecen ..which only has 8 ports but works flawlessly in cascade mode..
rgds
VS

Back to planning a cascade system with 2 x 8 port gecens cascaded through 1x 4 port diseqc 1.0 switch ..which _may_ just work ..but suspect the losses might be too great..
Only time will tell...
 

Archived-1

Persona non grata
Joined
Apr 14, 2007
Messages
7,570
Reaction score
8,586
Points
113
My Location
uk
The fun will soon begin for me VS, four motorised dishes 2 single lnb 1 duo and my 1.8 with 1 ku and 2 C band :-doh
 

Vipersan

Emmett Browns Ghost
Staff member
Joined
Jun 29, 2009
Messages
10,918
Reaction score
6,661
Points
113
Age
63
My Satellite Setup
IP9000HD +
TD110 Dish and TD88 Dish in Tandem
66°East to 60°West.
AZbox PrmHD + OpnbxS9HD + Skybox + DrHD F15
2x VboxII AZ-EL
2 m+ Alcoa PF + BSC421 C-Band lnbf...
+SS2/TwHnS2-3200 pci/TBS6925 pci
1.5 Fortec Star -Gbox - HtoH Ku/Ka/C
My Location
UK
The fun will soon begin for me VS, four motorised dishes 2 single lnb 1 duo and my 1.8 with 1 ku and 2 C band :-doh

Well fwiw Martin ..stay away from this 10/1 switch it's going to be no use to you ..imo
 

RimaNTSS

Super Moderator
Staff member
Joined
Jan 7, 2009
Messages
5,151
Reaction score
5,500
Points
113
Age
55
My Satellite Setup
Some SAT-related hardware.
My Location
N-E from Riga
I have 4 1/10 diseqs from many moons ago. Now only two of them are cascaded after diseq 1/4 protocol 2.0.
Newer had any cascading issues. Trick is- diseqs 1/10 should be programmed in Modus5.
 

Attachments

  • P1300741a (Large).JPG
    P1300741a (Large).JPG
    331.1 KB · Views: 109

Vipersan

Emmett Browns Ghost
Staff member
Joined
Jun 29, 2009
Messages
10,918
Reaction score
6,661
Points
113
Age
63
My Satellite Setup
IP9000HD +
TD110 Dish and TD88 Dish in Tandem
66°East to 60°West.
AZbox PrmHD + OpnbxS9HD + Skybox + DrHD F15
2x VboxII AZ-EL
2 m+ Alcoa PF + BSC421 C-Band lnbf...
+SS2/TwHnS2-3200 pci/TBS6925 pci
1.5 Fortec Star -Gbox - HtoH Ku/Ka/C
My Location
UK
Well ..I'll go to the foot of our stairs ...
The lash up works ...
1x TM branded diseqc 1.0 ....4 port switch cascading through 2 x 8 port 1.1 switches (1x branded Gecen ..and 1x branded Amiko)
and the losses ?
I can't see any .....
switching is as smooth as silk ...
Schematic to follow ...and I now have 16 inputs and ALL fully motor controlled..
NICE !!!!
 
Top