Dr HD F16 ... from Vu+ Uno?

Captain Jack

Модератор
Staff member
Joined
Oct 21, 2006
Messages
11,216
Reaction score
7,464
Points
113
My Satellite Setup
See signature
My Location
North Somerset
Hi,

I am getting a little bored of Uno - it kind of seems to just work. Which is fine of course, but I have Sky HD box for "just works". So, it seems like Dr HD F16 looks like a decent buy especially for DX-ing and weak signals. I probably won't have anything more than a Penta 85 dish but with a predicted arc of 30W to the horizon to the east, so I'd like to make the most of it. I am also contemplating putting a 1.2M dish on the balcony somewhere to the east (C-Band?) but not sure if it's big enough to accommodate the Channel Master and not sure which sat I would point it to (40E and 49E are the main candidates).

Anyway... I've been looking for information about this receiver and it's very hard to come by. Most of the information seems to be in Russian, which is fine as I speak it but find it strange that there's nothing in English. I understand there are some patches available that make it capable of using it with "remote cards" (the ones that have 'p' after firmware number). This is important for me as my Platforma HD card can only be read in a reader from GS9300 receiver, which is running from my laptop - a very messy set up but works fine with Uno/most Linux receivers.

The plan is to get Dr HD and see if it suits my needs and then get rid of the Uno - hopefully I'll break even with the costs. Also, where on earth can I buy the things? I checked fleaBay and there is only 1 available from Ireland for around £200. Any other sources I can get it from?

Any other thoughts/advice?

Cheers my dears!
CJ
 

sonnetpete

Grumpy Old Moderator and quiz inquisitor..
Staff member
Joined
Dec 13, 2008
Messages
8,659
Reaction score
3,298
Points
113
Age
70
Website
wordpress.com
My Satellite Setup
Laminas 1.2M fibre dish with an IBU, on a Clarke Tech USALS motor, covering 57E - 24.5W to an Octagon SX88. Displayed on a 20" Dyon LED TV.

Seperate 80 cm dish on 28E with a Humax Freesat for SWMBO.
Free Sat V8 meter. Sony Bravia 46" LCD, Sony BluRay and Home Cinema.
My Location
Normandy, France
You'll probably realise I have a DrHD F15 (rather than an F16). I don't use any cards in it so can't comment on that. I use it on my motorised set up and it does a really good job. I'd say it's slightly more sensitive than the VU+. I obtained mine from Ireland but I think that site's now closed. The support for it is frankly, terrible. Both Vipersan and I have one and we both joined their forum which as you may expect is mainly in Russian and seemingly visited as often as a prisoner in solitary. I think VS may well fill you in with more relevant info but having said all the above I really like it as a receiver. Sorry I can't offer more help.
 

Captain Jack

Модератор
Staff member
Joined
Oct 21, 2006
Messages
11,216
Reaction score
7,464
Points
113
My Satellite Setup
See signature
My Location
North Somerset
Is there any difference between F15 and F16 (speed/tuner sensitivity)? I like the looks and display of the F16 - don't really need the terrestrial tuner though..

I see that you can also put F16 firmware onto Clarktech 5000HD as well. Of course, tuner sensitivity will be slightly diminished (I guess?) from the real thing.
 

Llew

cerca trova...
Staff member
Joined
Jan 1, 2000
Messages
15,516
Reaction score
3,771
Points
113
Age
78
My Satellite Setup
Triple Dragon, Dreambox 8000, Echostar AD3000ip, TBS6522,6925,6983 PCie cards.
Gibertini 1.25m motorised dish driven by the AD3000, with either Inverto BU Quad or Norsat / XMW Ka LNBs . SMW 1.05m + 3 other dishes. Speccy: Promax HD Ranger+
My Location
The Flatlands of East Anglia
Captain Jack said:
Hi,

The plan is to get Dr HD and see if it suits my needs and then get rid of the Uno - hopefully I'll break even with the costs. Also, where on earth can I buy the things? I checked fleaBay and there is only 1 available from Ireland for around £200. Any other sources I can get it from?

Any other thoughts/advice?

Cheers my dears!
CJ

Is this the Irish site for the F16? There seems to be eight available there at present -

_http://dr-hd.ie/shop/index.php?main_page=products_new&disp_order=6&page=2
 

Llew

cerca trova...
Staff member
Joined
Jan 1, 2000
Messages
15,516
Reaction score
3,771
Points
113
Age
78
My Satellite Setup
Triple Dragon, Dreambox 8000, Echostar AD3000ip, TBS6522,6925,6983 PCie cards.
Gibertini 1.25m motorised dish driven by the AD3000, with either Inverto BU Quad or Norsat / XMW Ka LNBs . SMW 1.05m + 3 other dishes. Speccy: Promax HD Ranger+
My Location
The Flatlands of East Anglia
sonnetpete said:
You'll probably realise I have a DrHD F15 (rather than an F16). I don't use any cards in it so can't comment on that. I use it on my motorised set up and it does a really good job. I'd say it's slightly more sensitive than the VU+. I obtained mine from Ireland but I think that site's now closed. The support for it is frankly, terrible. Both Vipersan and I have one and we both joined their forum which as you may expect is mainly in Russian and seemingly visited as often as a prisoner in solitary. I think VS may well fill you in with more relevant info but having said all the above I really like it as a receiver. Sorry I can't offer more help.

Pete, I've got an F15 on its way right now. Look forward to testing the tuner sensitivity against my Dreambox et al.
 

digi247

In the Green Room
Joined
Mar 24, 2009
Messages
722
Reaction score
426
Points
63
Location
NW
My Satellite Setup
see sig
My Location
UK
From what i have seen in the user manual and pictures of the menu layout it looks identical to a Blade 7000HD, just wondering if its from the same factory but different software.
 

Vipersan

Emmett Browns Ghost
Staff member
Joined
Jun 29, 2009
Messages
10,918
Reaction score
6,661
Points
113
Age
63
My Satellite Setup
IP9000HD +
TD110 Dish and TD88 Dish in Tandem
66°East to 60°West.
AZbox PrmHD + OpnbxS9HD + Skybox + DrHD F15
2x VboxII AZ-EL
2 m+ Alcoa PF + BSC421 C-Band lnbf...
+SS2/TwHnS2-3200 pci/TBS6925 pci
1.5 Fortec Star -Gbox - HtoH Ku/Ka/C
My Location
UK
Well ..from what little I know about the 2 receivers ..
The F15 is the better box ...and can do all the F16 can do ...only better ..
I also believe the F15 has more memory available ..so ...more channels on the F15 ?

The forum was very active at one time ..but soon fell into disuse and open to abuse by trolls..
Tuner wise ..I believe there is no discernable difference ..
As to the Irish ebay site ..
Very helpful ..and I believe is still fully active ..
In fact I contacted the owner around Christmas to obtain another remote handset ..as I suspect mine was damaged when I trod on it.
My vote ..
The F15 ...and does everything I want except 4:2:2
rgds
VS

..oh and btw ..
excellent news that we have a member conversant in Russian ..
That is definately one to commit to memory ..
..you just never know when you'll need a translation ;)
Many of the most useful TV repair forums are Russian based ..
 

sonnetpete

Grumpy Old Moderator and quiz inquisitor..
Staff member
Joined
Dec 13, 2008
Messages
8,659
Reaction score
3,298
Points
113
Age
70
Website
wordpress.com
My Satellite Setup
Laminas 1.2M fibre dish with an IBU, on a Clarke Tech USALS motor, covering 57E - 24.5W to an Octagon SX88. Displayed on a 20" Dyon LED TV.

Seperate 80 cm dish on 28E with a Humax Freesat for SWMBO.
Free Sat V8 meter. Sony Bravia 46" LCD, Sony BluRay and Home Cinema.
My Location
Normandy, France
Vipersan said:
..as I suspect mine was damaged when I trod on it.

LOL, was it the crunching and cracking sounds that aroused your suspicions??
 

Captain Jack

Модератор
Staff member
Joined
Oct 21, 2006
Messages
11,216
Reaction score
7,464
Points
113
My Satellite Setup
See signature
My Location
North Somerset
Hi VS and everyone else, thank you all for your replies! In what way is the F15 better than the F16? I can't see anything glaringly obvious from the specs... VS, have you used both?
 

Vipersan

Emmett Browns Ghost
Staff member
Joined
Jun 29, 2009
Messages
10,918
Reaction score
6,661
Points
113
Age
63
My Satellite Setup
IP9000HD +
TD110 Dish and TD88 Dish in Tandem
66°East to 60°West.
AZbox PrmHD + OpnbxS9HD + Skybox + DrHD F15
2x VboxII AZ-EL
2 m+ Alcoa PF + BSC421 C-Band lnbf...
+SS2/TwHnS2-3200 pci/TBS6925 pci
1.5 Fortec Star -Gbox - HtoH Ku/Ka/C
My Location
UK
Captain Jack said:
Hi VS and everyone else, thank you all for your replies! In what way is the F15 better than the F16? I can't see anything glaringly obvious from the specs... VS, have you used both?

..Fairly sure I read the F15 has more memory on board ...and that it handles HD Graphical front ends better ..
These were introduced with a firmware release back end of last year ..
Also ...I think I remember reading that the F15s handling of the speccy is better..
..again ..this may be down to better graphics handling ..
but ..no ..I never used an F16 ..
Perhaps someone whos got one could comment ..
Edgar perhaps ?? ...I think he has one.
rgds
VS
 

Vipersan

Emmett Browns Ghost
Staff member
Joined
Jun 29, 2009
Messages
10,918
Reaction score
6,661
Points
113
Age
63
My Satellite Setup
IP9000HD +
TD110 Dish and TD88 Dish in Tandem
66°East to 60°West.
AZbox PrmHD + OpnbxS9HD + Skybox + DrHD F15
2x VboxII AZ-EL
2 m+ Alcoa PF + BSC421 C-Band lnbf...
+SS2/TwHnS2-3200 pci/TBS6925 pci
1.5 Fortec Star -Gbox - HtoH Ku/Ka/C
My Location
UK
You will of course have seen this youtube presentation ? of the F16..
[video=youtube;V3Dc2qspqHo]http://www.youtube.com/watch?v=V3Dc2qspqHo[/video]Dr.HD F16 (English)


and one for the F15
[video=youtube;1IBfaPIQAlk]http://www.youtube.com/watch?v=1IBfaPIQAlk[/video]

..admin ..are these ok to leave as live links ?

or is the video embedding now working again ?
rgds
VS
 

timo_w2s

Retired Mod
Joined
Sep 28, 2005
Messages
4,359
Reaction score
2,883
Points
113
Website
www.timo.me.uk
My Satellite Setup
See Signature
My Location
Maidenhead, UK & Helsinki, Finland
Looks like those boxes come out of the same factory as the Technomate ones. I can see a lot of similarities but the TM boxes are not quite as fancy.
 

strs65

Regular Member
Joined
May 13, 2006
Messages
688
Reaction score
297
Points
63
Age
56
My Satellite Setup
Decoders: VU+ Uno, DR.HD F15
DVB cards: TBS6983, TBS 6925
Dish 1: Tecatel 1.10m
LNB1: Smart Oxid
Motor: Amiko DM3800
Dish 2: Gibertini 125L, with actuator
LNB2: Invacom QDF-031
My Location
Greece (Crete - Chania)
Vipersan said:
and one for the F15
[video=youtube;1IBfaPIQAlk]http://www.youtube.com/watch?v=1IBfaPIQAlk[/video]

..admin ..are these ok to leave as live links ?

or is the video embedding now working again ?
rgds
VS

Btw, on later versions of firmware the graphics of the spectrum analyser are different, with bars, not lines.

f15.jpg
 

dxhound2003

Regular Member
Joined
Jun 30, 2006
Messages
582
Reaction score
161
Points
43
Age
64
My Satellite Setup
Az Box Premium.
Triax 110 cm dish motorised.
Black Ultra LNB. Nov 2011 DrD F15.
My Location
Dundalk Ireland
timo_w2s said:
Looks like those boxes come out of the same factory as the Technomate ones. I can see a lot of similarities but the TM boxes are not quite as fancy.

I agree. The remote control is very like the TM 6900 I use to have. The F15 is more sensitive than the TM and it is more sensitive than the AzBox Premium which I have looped through it. I am not into feedhunting but I like to tune in the ones that have been reported by other people so this combination is ideal as the AzBox does 4:2:2.

Jack if you want to make your life more complicated get an AzBox. I wouldn't be without mine but it is a bit of a challenge at times. You might soon get tired of the F15 as it works perfectly out of the box.

Vipersan it was me who supplied that F15 channel list including Saorsat. Sorry it didn't work out for you.
 

Vipersan

Emmett Browns Ghost
Staff member
Joined
Jun 29, 2009
Messages
10,918
Reaction score
6,661
Points
113
Age
63
My Satellite Setup
IP9000HD +
TD110 Dish and TD88 Dish in Tandem
66°East to 60°West.
AZbox PrmHD + OpnbxS9HD + Skybox + DrHD F15
2x VboxII AZ-EL
2 m+ Alcoa PF + BSC421 C-Band lnbf...
+SS2/TwHnS2-3200 pci/TBS6925 pci
1.5 Fortec Star -Gbox - HtoH Ku/Ka/C
My Location
UK
Well ..the only advantage I can see to owning an F16 is the additional dvbt tuner ...
..which I don't need...
As to the speccy ...it just a question of which firware you choose ..

All in All I love my F15....
Gripes ..
No 4:2:2
Not enough channel storage space ..
Resticted to 65 satellite positions ..
I suspect the latter is fixable in firmware ..but my pleas on DRHDs forum fell on deaf ears ..
rgds
VS
 

Vipersan

Emmett Browns Ghost
Staff member
Joined
Jun 29, 2009
Messages
10,918
Reaction score
6,661
Points
113
Age
63
My Satellite Setup
IP9000HD +
TD110 Dish and TD88 Dish in Tandem
66°East to 60°West.
AZbox PrmHD + OpnbxS9HD + Skybox + DrHD F15
2x VboxII AZ-EL
2 m+ Alcoa PF + BSC421 C-Band lnbf...
+SS2/TwHnS2-3200 pci/TBS6925 pci
1.5 Fortec Star -Gbox - HtoH Ku/Ka/C
My Location
UK
dxhound2003 said:
I agree. The remote control is very like the TM 6900 I use to have. The F15 is more sensitive than the TM and it is more sensitive than the AzBox Premium which I have looped through it. I am not into feedhunting but I like to tune in the ones that have been reported by other people so this combination is ideal as the AzBox does 4:2:2.

Jack if you want to make your life more complicated get an AzBox. I wouldn't be without mine but it is a bit of a challenge at times. You might soon get tired of the F15 as it works perfectly out of the box.

Vipersan it was me who supplied that F15 channel list including Saorsat. Sorry it didn't work out for you.

Seriously appreciated the channel list ..
I had to eliminate that last possibility ..before I could admit defeat..
At least I tried.
btw I also have an AZbox ...and is perfect for 4:2:2
If only the tuner was more sensitive ..
Sadly its well below par compared to the F15
Nice ..versatile stb though
rgds
VS
 

strs65

Regular Member
Joined
May 13, 2006
Messages
688
Reaction score
297
Points
63
Age
56
My Satellite Setup
Decoders: VU+ Uno, DR.HD F15
DVB cards: TBS6983, TBS 6925
Dish 1: Tecatel 1.10m
LNB1: Smart Oxid
Motor: Amiko DM3800
Dish 2: Gibertini 125L, with actuator
LNB2: Invacom QDF-031
My Location
Greece (Crete - Chania)
Vipersan said:
I suspect the latter is fixable in firmware ..but my pleas on DRHDs forum fell on deaf ears ..
rgds
VS

They mostly like to brag about their participations in various exhibitions than deliver fresh firmwares and support through their forum. D'oh... :-ohcrap
 

dxhound2003

Regular Member
Joined
Jun 30, 2006
Messages
582
Reaction score
161
Points
43
Age
64
My Satellite Setup
Az Box Premium.
Triax 110 cm dish motorised.
Black Ultra LNB. Nov 2011 DrD F15.
My Location
Dundalk Ireland
Vipersan said:
Seriously appreciated the channel list ..
I had to eliminate that last possibility ..before I could admit defeat..
At least I tried.
btw I also have an AZbox ...and is perfect for 4:2:2
If only the tuner was more sensitive ..
Sadly its well below par compared to the F15
Nice ..versatile stb though
rgds
VS

Glad to be able to help. I'm no expert but if you looped the AzBox through the F15 wouldn't that allow you to tune in the channels on the F15 with the advantage of the extra sensitivy and then resolve them on the AzBox if they were in 4:2:2.?
 

Vipersan

Emmett Browns Ghost
Staff member
Joined
Jun 29, 2009
Messages
10,918
Reaction score
6,661
Points
113
Age
63
My Satellite Setup
IP9000HD +
TD110 Dish and TD88 Dish in Tandem
66°East to 60°West.
AZbox PrmHD + OpnbxS9HD + Skybox + DrHD F15
2x VboxII AZ-EL
2 m+ Alcoa PF + BSC421 C-Band lnbf...
+SS2/TwHnS2-3200 pci/TBS6925 pci
1.5 Fortec Star -Gbox - HtoH Ku/Ka/C
My Location
UK
dxhound2003 said:
Glad to be able to help. I'm no expert but if you looped the AzBox through the F15 wouldn't that allow you to tune in the channels on the F15 with the advantage of the extra sensitivy and then resolve them on the AzBox if they were in 4:2:2.?

Sady no ...
Looping through just passes the signal to the AZboxes tuner ...so ..it would still be employed ..at that lower sensitivity level..
Nothing to be gained by that ...
rgds
VS

..in short DrHD and the box manufactures missed a perfect opportunity to make that elusive ...'dream of a box ' ..that all serious dxers lust after ..
I for one would have paid another 50 > 100 pounds for the F15 ..with all the trimmings ...
cest la vie
 
Top