making room for one more ?

Vipersan

Emmett Browns Ghost
Joined
Jun 29, 2009
Messages
10,918
Reaction score
6,663
Points
113
Age
66
My Satellite Setup
IP9000HD +
TD110 Dish and TD88 Dish in Tandem
66°East to 60°West.
AZbox PrmHD + OpnbxS9HD + Skybox + DrHD F15
2x VboxII AZ-EL
2 m+ Alcoa PF + BSC421 C-Band lnbf...
+SS2/TwHnS2-3200 pci/TBS6925 pci
1.5 Fortec Star -Gbox - HtoH Ku/Ka/C
My Location
UK
As you may know ..I've spent the weekend assembling and fitting a Ku circular lnb (modded SL3) to Christina ..
It did me no good but having fitted it ..I wanted to keep it in the system ...
Who knows ..one day it may prove useful.
Problem ..
I had no more switch spaces left so ..
Time for a re-think..
By using a combination of a 4 way diseqc 1.0 ..to basically controll V boxe/motors and one of my Usals dish/motors (Tom)..and leaving one position (4) ....I could switch away to this position thus disabling motors routed control through the 4 way switch ..allowing any motors controlled via the 8 way diseqc 1.1 switch to function correctly..
By doing this I have freed up position (3) on the diseqc 1.1 switch ..highlighted in the green box ...to connect up one more lnb.
..the Ku circular SL3.
various combinations can now be used of 1.0 and 1.1 either singularly or in combination to shift the wanted motor and dish ..and the required lnb ..
Not fully tested yet ..and I WILL have to make a crib sheet so I know who what which and where ..
But In my head I can't see why this wouldn't function.
Time will tell...

This diagram is somewhat simplified as there is also the band switch (SL3) ..and the 3 smart priority switches in the mix as well..
but these have been left out to simplify ...but tested ok and functional.

rgds
VS ..with a mighty confused brain..
;)
 

Attachments

  • new dish wiring.JPG
    new dish wiring.JPG
    69.7 KB · Views: 66
Last edited:

PaulR

Dazed and Confused Admin
Staff member
Joined
Jun 28, 2003
Messages
18,035
Reaction score
4,051
Points
113
My Satellite Setup
-----------See sig-----------
My Location
Wirral, NW UK and Vaucluse, France.
Simplified? Welcome to VSworld! :-rofl2
 

Vipersan

Emmett Browns Ghost
Joined
Jun 29, 2009
Messages
10,918
Reaction score
6,663
Points
113
Age
66
My Satellite Setup
IP9000HD +
TD110 Dish and TD88 Dish in Tandem
66°East to 60°West.
AZbox PrmHD + OpnbxS9HD + Skybox + DrHD F15
2x VboxII AZ-EL
2 m+ Alcoa PF + BSC421 C-Band lnbf...
+SS2/TwHnS2-3200 pci/TBS6925 pci
1.5 Fortec Star -Gbox - HtoH Ku/Ka/C
My Location
UK
Simplified? Welcome to VSworld! :-rofl2


One day I'll post the whole system diagram ...
Then you'll see..
That will really hurt your head ..
lol
;)

Oh ..and I'm even considering one more addition
I might try and mount a C band lnb on Carl ..
Problem ..
I have no more feeds ..nor space to connect them ..
I'm therefore considering an old continuous 22khz tone switch outside at the lnbs to get a ka lnb to swap places with the cband lnb ..thus feed sharing on one cable..
Do-able ?
We shall see ..
since neither the ka nor Cband lnb need 22khz ..it might just be viable..
 

hvdh

Specialist Contributor
Joined
Dec 10, 2004
Messages
2,371
Reaction score
3,357
Points
113
Age
60
Website
gso-satellites.nl
My Satellite Setup
Dr.HD F16, TBS 5927, T-55, Laminas 120 cm
My Location
Oss, NL (5.5°E 51.8°N)
I suppose you engage the 8x1 switch with DiSEqC 1.2 commands?

The passive splitter is of course YUCK.
It's a stub that should cause troubles at certain frequencies, but somehow people get away with it!
 

Vipersan

Emmett Browns Ghost
Joined
Jun 29, 2009
Messages
10,918
Reaction score
6,663
Points
113
Age
66
My Satellite Setup
IP9000HD +
TD110 Dish and TD88 Dish in Tandem
66°East to 60°West.
AZbox PrmHD + OpnbxS9HD + Skybox + DrHD F15
2x VboxII AZ-EL
2 m+ Alcoa PF + BSC421 C-Band lnbf...
+SS2/TwHnS2-3200 pci/TBS6925 pci
1.5 Fortec Star -Gbox - HtoH Ku/Ka/C
My Location
UK
I suppose you engage the 8x1 switch with DiSEqC 1.2 commands?

The passive splitter is of course YUCK.
It's a stub that should cause troubles at certain frequencies, but somehow people get away with it!
No ..actually I send diseqc 1.1 commands to the 8 way ...
the diseqc 1.0 switch will ignore these ..and defaults to position 1 ..hence the need for the dummy location ..
So for example if I want to shift Harry and select his lnb ..
I would send diseqc 1.0 (4) (dummy) Diseqc 1.1 (8) > usals(diseqc 1.3) XXXXXX

C band lnb on Christina to 1 west ..
Diseqc 1.0 (2) Diseqc 1.2 (1) >>>Diseqc 1.1(2)


XMW ka on Carl to 7 west
Diseqc 1.0 (1) > Diseqc 1.2 (72) >> Diseqc 1.1 (6)

I DON'T ever hook lnbs on the outputs of Vboxes ...these are seperated by the switches ..thus allow motor movement and lnb selection independantly..
Otherwise this system would NOT work.

You are right about the passive (no filtering of course just a simple F connector T split) ..but it seems to work ok ..so far ..and allows both switches to receive commands simultaneously..
rgds
VS
 
Last edited:

hvdh

Specialist Contributor
Joined
Dec 10, 2004
Messages
2,371
Reaction score
3,357
Points
113
Age
60
Website
gso-satellites.nl
My Satellite Setup
Dr.HD F16, TBS 5927, T-55, Laminas 120 cm
My Location
Oss, NL (5.5°E 51.8°N)
I see. It's only commands going through the DiSEqC 1.0 switch, no RF.
Then (again theoretically), it would be good to insert somehow a choke coil at the T-split, in series towards the 1.0 switch. A few ferrite beads maybe.
 

Vipersan

Emmett Browns Ghost
Joined
Jun 29, 2009
Messages
10,918
Reaction score
6,663
Points
113
Age
66
My Satellite Setup
IP9000HD +
TD110 Dish and TD88 Dish in Tandem
66°East to 60°West.
AZbox PrmHD + OpnbxS9HD + Skybox + DrHD F15
2x VboxII AZ-EL
2 m+ Alcoa PF + BSC421 C-Band lnbf...
+SS2/TwHnS2-3200 pci/TBS6925 pci
1.5 Fortec Star -Gbox - HtoH Ku/Ka/C
My Location
UK
I see. It's only commands going through the DiSEqC 1.0 switch, no RF.
Then (again theoretically), it would be good to insert somehow a choke coil at the T-split, in series towards the 1.0 switch. A few ferrite beads maybe.
Sadly yes there is signal on one channel of the diseqc 1.0 switch ie channel 3 ...
It would be better if it were control signal only ..but one cant have everything .
If Gecen/Amiko/Opticum ever produce a diseqc 1.1 (16 way) switch that will solve all my problems ..but as yet only 8 port switches available.
http://www.ebay.co.uk/itm/Opticum-8...sion_Other&hash=item4170439d35#ht_1134wt_1321
rgds
VS
 

Captain Jack

Retired human
Joined
Oct 21, 2006
Messages
11,832
Reaction score
8,018
Points
113
My Satellite Setup
See signature
My Location
North Somerset
You're crazy...
 

hvdh

Specialist Contributor
Joined
Dec 10, 2004
Messages
2,371
Reaction score
3,357
Points
113
Age
60
Website
gso-satellites.nl
My Satellite Setup
Dr.HD F16, TBS 5927, T-55, Laminas 120 cm
My Location
Oss, NL (5.5°E 51.8°N)
What I meant was, the choke should suppress the IF frequencies in the leg to the 1.0 switch.
Enough to prevent the leg to act as a stub, or let external IF frequencies get into the coax.

I imagine you drilling away the isolation at one side of the T-splitter, then inserting small ferrite beads instead, maybe glueing them as well. That would be a typical VS activity. :D
 

Vipersan

Emmett Browns Ghost
Joined
Jun 29, 2009
Messages
10,918
Reaction score
6,663
Points
113
Age
66
My Satellite Setup
IP9000HD +
TD110 Dish and TD88 Dish in Tandem
66°East to 60°West.
AZbox PrmHD + OpnbxS9HD + Skybox + DrHD F15
2x VboxII AZ-EL
2 m+ Alcoa PF + BSC421 C-Band lnbf...
+SS2/TwHnS2-3200 pci/TBS6925 pci
1.5 Fortec Star -Gbox - HtoH Ku/Ka/C
My Location
UK
Last edited:
Top