TV + FM/DAB + Satellite triplexed surface outlet plate

spike47

Member
Joined
Jan 13, 2013
Messages
12
Reaction score
1
Points
0
Age
54
My Satellite Setup
Sky dish on Freesat and Aerial on Freeview .both piped down to lounge TV and Bed 1 and a Sat cable to Bed 2 .
My Location
Skelton , Saltburn-by-the-Sea Yorkshire
Hi

I am wanting to buy a back plate to put a cable from my Aerial and a Cable from my dish into my bedroom ,the question is , the back plate I have seen as below , only has one inlet ! . " TV + FM/DAB + Satellite triplexed surface outlet plate ", so how do I connect my Aerial and Sat cables to it ! .

cheers

spike
 

Attachments

  • Trilplex back plate.jpg
    Trilplex back plate.jpg
    3.8 KB · Views: 60

PaulR

Dazed and Confused Admin
Staff member
Joined
Jun 28, 2003
Messages
17,525
Reaction score
3,641
Points
113
My Satellite Setup
-----------See sig-----------
My Location
Wirral, NW UK and Vaucluse, France.
If you have two sources (satellite and terrestrial TV) you need a diplexer to combine the signals into one cable. If you a third source (FM radio and/or DA:cool: then you need another triplexer to combine them.

If you already have two cables into the room then it might be an idea to buy a faceplate with two separated outlets or even a blanl plate and then drill two holes and make your own. You need two F type barrel connectors and two F plugs and will probably give the best connection.
 

rolfw

Believe it when I see it Admin.
Staff member
Joined
May 1, 1999
Messages
38,109
Reaction score
1,478
Points
113
My Satellite Setup
Technomate 5402 HD M2 Ci, DM7000s, Transparent 80cm Dish, Moteck SG2100 DiseqC motor, lots of legacy gear. Meters: Satlook Digital NIT, Promax HD Ranger+ spectrum analyser.
My Location
Berkshire
You can use two modules in a grid plate, one satellite and one UHF, or a triplexed plate with a second satellite feed. www.satelliteandaerialsupplies.com/product/?s=global-triplex-tvfmif-outlet-plate-return-4-output

Or you can use the one you show, using a diplexer externally to combine TV and satellite into one cable. www.satelliteandaerialsupplies.com/product/?s=global-dip2-ifuhfvhf-combiner

Or perhaps a brush outlet plate www.satelliteandaerialsupplies.com/product/?s=labgear-70435-brush-cable-entry-exit-faceplate-1-gang-white
 

spike47

Member
Joined
Jan 13, 2013
Messages
12
Reaction score
1
Points
0
Age
54
My Satellite Setup
Sky dish on Freesat and Aerial on Freeview .both piped down to lounge TV and Bed 1 and a Sat cable to Bed 2 .
My Location
Skelton , Saltburn-by-the-Sea Yorkshire
PaulR said:
If you have two sources (satellite and terrestrial TV) you need a diplexer to combine the signals into one cable. If you a third source (FM radio and/or DA:cool: then you need another triplexer to combine them.

If you already have two cables into the room then it might be an idea to buy a faceplate with two separated outlets or even a blanl plate and then drill two holes and make your own. You need two F type barrel connectors and two F plugs and will probably give the best connection.
Hi

Thanks for your reply , when you say , " you need a diplexer to combine the signals into one cable. " not sure where that one cable would go , into the back of the Triplex as in my first Post !! , what I need is a Sat feed to my Digi box and a UHF feed to my TV ( built in freeview ) .

spike
 

rolfw

Believe it when I see it Admin.
Staff member
Joined
May 1, 1999
Messages
38,109
Reaction score
1,478
Points
113
My Satellite Setup
Technomate 5402 HD M2 Ci, DM7000s, Transparent 80cm Dish, Moteck SG2100 DiseqC motor, lots of legacy gear. Meters: Satlook Digital NIT, Promax HD Ranger+ spectrum analyser.
My Location
Berkshire
The diplexer would go outside, then you could use that plate inside.
 

spike47

Member
Joined
Jan 13, 2013
Messages
12
Reaction score
1
Points
0
Age
54
My Satellite Setup
Sky dish on Freesat and Aerial on Freeview .both piped down to lounge TV and Bed 1 and a Sat cable to Bed 2 .
My Location
Skelton , Saltburn-by-the-Sea Yorkshire
rolfw said:
The diplexer would go outside, then you could use that plate inside.
Hi rolfw

Thanks for that info , now I understand , I think I will just put another box in the room with another cable into it .
off back to bed now .
cheers

spike
 

PaulR

Dazed and Confused Admin
Staff member
Joined
Jun 28, 2003
Messages
17,525
Reaction score
3,641
Points
113
My Satellite Setup
-----------See sig-----------
My Location
Wirral, NW UK and Vaucluse, France.
Why not do as I suggested and put the two cables into one box but then put a plate on with two outlets? It's dead easy to make your own up with a blank plate, 2 F plugs and two F barrel connectors with nuts. Drill the plate symmetrically so it looks nice, I think a 9.5mm (actually 3/8") drill is needed. Your only problem is getting hold oif the barrel connectors with nuts - most come without and you have to search them out.
 

spike47

Member
Joined
Jan 13, 2013
Messages
12
Reaction score
1
Points
0
Age
54
My Satellite Setup
Sky dish on Freesat and Aerial on Freeview .both piped down to lounge TV and Bed 1 and a Sat cable to Bed 2 .
My Location
Skelton , Saltburn-by-the-Sea Yorkshire
Hi Paul

Yes that is the best and neatest way , off now to get the bits .

thanks again for your help , what would we do without FORUMS .

cheers

spike
 
Top