Advice Needed Who can reach 72.1E

Archived-1

Persona non grata
Joined
Apr 14, 2007
Messages
7,570
Reaction score
8,590
Points
113
My Location
uk
I am wanting to know how many small steps it takes from peak signal on 62E to signal on 72E with a standard actuator with no modification's done to it please.
 

Vipersan

Emmett Browns Ghost
Joined
Jun 29, 2009
Messages
10,918
Reaction score
6,663
Points
113
Age
66
My Satellite Setup
IP9000HD +
TD110 Dish and TD88 Dish in Tandem
66°East to 60°West.
AZbox PrmHD + OpnbxS9HD + Skybox + DrHD F15
2x VboxII AZ-EL
2 m+ Alcoa PF + BSC421 C-Band lnbf...
+SS2/TwHnS2-3200 pci/TBS6925 pci
1.5 Fortec Star -Gbox - HtoH Ku/Ka/C
My Location
UK
Thats impossible to say mate..
Depends on the actuator ..the pulse count ..number of magnetic hotspots on the wheel that activates the reed ..
the distance the motor is fixed laterally from the pole centre ..
The side of the dish mounted on ..E or W ..
ie is the actuator at full extent driven Eastward ..or Westward ..etc
Each setup is different.
For example on Christina ...the actuator is mounted on the West side ..thus fully closed at 58W ...
at this point roughly 20 clicks per degree..
approx 10 clicks at the arc peak at 1 West ..but fully extended at say 62 East ...where the pulse count is roughly 4 per degree ..
you get the picture..

The exact opposite woukld be true if the actuator was mounted on the East side of Christina.
rgds
VS
 

Archived-1

Persona non grata
Joined
Apr 14, 2007
Messages
7,570
Reaction score
8,590
Points
113
My Location
uk
Thanks VS so if I work on 4 degree per click I wont be that far wrong, I just need to get this as accurate as I can,
 

Vipersan

Emmett Browns Ghost
Joined
Jun 29, 2009
Messages
10,918
Reaction score
6,663
Points
113
Age
66
My Satellite Setup
IP9000HD +
TD110 Dish and TD88 Dish in Tandem
66°East to 60°West.
AZbox PrmHD + OpnbxS9HD + Skybox + DrHD F15
2x VboxII AZ-EL
2 m+ Alcoa PF + BSC421 C-Band lnbf...
+SS2/TwHnS2-3200 pci/TBS6925 pci
1.5 Fortec Star -Gbox - HtoH Ku/Ka/C
My Location
UK
Thanks VS so if I work on 4 degree per click I wont be that far wrong, I just need to get this as accurate as I can,
Depends on the length of the actuator and which side it is mounted ..
When in doubt I usually find the closest 2 known sat positions to your unknown target..and count the pulses between those known 2 ...
then use this as a reference ...if say the pulses number 20 and the sats are 4 degees apart....then its roughly 5 clicks per degree..
good luck
 

Archived-1

Persona non grata
Joined
Apr 14, 2007
Messages
7,570
Reaction score
8,590
Points
113
My Location
uk
Thanks again VS, I've just been out and taken a few more pictures and made a decision where to dig, if I cant get what I want with one dish I will have to move the 1.2 to the front garden/top of my back garden end of story I've done all I can now.

Thanks again for the information :).
 

Captain Jack

Retired human
Joined
Oct 21, 2006
Messages
11,826
Reaction score
8,011
Points
113
My Satellite Setup
See signature
My Location
North Somerset
I remember there was a thread here somewhere (yours, I think, Evan) where Huevos did just such a calculation. He needed measurements from various points at the back of the dish to work this out.
 

Vipersan

Emmett Browns Ghost
Joined
Jun 29, 2009
Messages
10,918
Reaction score
6,663
Points
113
Age
66
My Satellite Setup
IP9000HD +
TD110 Dish and TD88 Dish in Tandem
66°East to 60°West.
AZbox PrmHD + OpnbxS9HD + Skybox + DrHD F15
2x VboxII AZ-EL
2 m+ Alcoa PF + BSC421 C-Band lnbf...
+SS2/TwHnS2-3200 pci/TBS6925 pci
1.5 Fortec Star -Gbox - HtoH Ku/Ka/C
My Location
UK
Thanks again VS, I've just been out and taken a few more pictures and made a decision where to dig, if I cant get what I want with one dish I will have to move the 1.2 to the front garden/top of my back garden end of story I've done all I can now.

Thanks again for the information :).
Yep ..I know what you mean buddy ..and I'm in a similar situation in many ways ..
to get at extreme East ..I have to link to 'Dick' ...a usals driven TD88 mounted at the rear of my Dads house ..3 doors down from me ..
The lengths we go to eh ...
Just a quick word of advice mate ..
If your dish has a restricted view of the extreme Western arc ..but clear to the extreme East then mount the actuator on the East side of the dish ...thus fully closed you see your Eastern limit..
Reverse this if the opposite is true..and mount on the west side fully closed..
rgds
VS
 

Vipersan

Emmett Browns Ghost
Joined
Jun 29, 2009
Messages
10,918
Reaction score
6,663
Points
113
Age
66
My Satellite Setup
IP9000HD +
TD110 Dish and TD88 Dish in Tandem
66°East to 60°West.
AZbox PrmHD + OpnbxS9HD + Skybox + DrHD F15
2x VboxII AZ-EL
2 m+ Alcoa PF + BSC421 C-Band lnbf...
+SS2/TwHnS2-3200 pci/TBS6925 pci
1.5 Fortec Star -Gbox - HtoH Ku/Ka/C
My Location
UK
I remember there was a thread here somewhere (yours, I think, Evan) where Huevos did just such a calculation. He needed measurements from various points at the back of the dish to work this out.
Yep ..I well remember it ...
Huevos knew his stuff with regards to the trig calcs
;)
 

Archived-1

Persona non grata
Joined
Apr 14, 2007
Messages
7,570
Reaction score
8,590
Points
113
My Location
uk
I don't think I will have a problem as long as my dish face has a clear view of the gap in the houses, i just wanted to hit everything with one dish,

This is the height the 1.8 will be at to the base of the dish the same height as my 1.2 now,

Here is a picture of the 1.2 lnb one picture is looking up at it the other is looking down, the 1.8 arms are longer so the lnd will be higher.

The camera is sat on the dish arm for the looking down picture and put to the bottom of the dish looking up ive tried to keep it as straight as I can,

So all I can do is locate it so the full face of the dish hits the gap in the houses, what I get I get, if I do have problems I relocate the 1.2 to get what I am missing :).

The dish is pointing at 62E,
DSCN6970.JPG DSCN6974.JPG DSCN6976.JPG
 

Archived-1

Persona non grata
Joined
Apr 14, 2007
Messages
7,570
Reaction score
8,590
Points
113
My Location
uk
Hi, I am now locking 66 68.5 and 70.5 E anyone locking data in KU band at 72.1E please.
 

Tururu

Assembled with recycled parts
Joined
Jun 3, 2006
Messages
2,873
Reaction score
983
Points
113
My Satellite Setup
90cm motorised dishes(98x90)+fixed+multiLNB+24Unicable.
Currently 56 satellites, 61°West to 57°East.

Octagon SF8008 4K Twin, VU+Duo², VU+Ultimo4K.
Recycled as the owner.
My Location
North of Madrid (28703 Spain) -3Km of IKEA (40.545847, -3.612012).:-)
I do not think you can lose much more.
Remember that these positions are flush with horizon and photos from the antenna, the houses of the neighbors are higher.
I have a wall of 125cm, 30cm antenna protrudes just above the 61ºWest amazomas to signal very very fair and teammates could tune 80cm well, on the other hand I prefer to 57tºEast this for the same problem.:-rofl2
For the Astra to 19'2ºEast this if you stand in front of the antenna above the 12-13horas (Madrid), if your shadow does not touch the LNB signal passes over smoothly.
With these ends satellites, obstacles must be below the antenna.:-lol
In an imaginary horizontal line.
-----------------------
No creo que puedas bajar mucho mas.
Recuerda que esas posiciones estan a ras de horizonte y por las fotos desde la antena, las viviendas de los vecinos son mas altas.
Tengo un muro de 125cm, la antena apenas sobresale 30cm por encima, el amazomas a 61º Oeste muy muy justo de señal y los compañeros lo podian sintonizar con 80cm bien, por el otro lado me quedo a 57º Este por el mismo problema.:-rofl2
Para el Astra a 19'2º Este si te pones delante de la antena sobre las 12-13horas (Madrid), si tu sombra no toca el LNB la señal pasa por encima sin problemas.
Con estos satelites extremos, los obtaculos tienen que estar por debajo de la antena.:-lol
En una linea horizontal imaginaria.

125_antena.jpg

PD:
img_a3636.gif
 
A

Anonymous_1

Guest
Just for info; Not a very good from my QTH with 1.40m dish.
low and high KU band in H (no problem in Cband with 3.10m)
0720low.jpg 0720high.jpg

PS: @satesco can reach this satellite easily .
 

Archived-1

Persona non grata
Joined
Apr 14, 2007
Messages
7,570
Reaction score
8,590
Points
113
My Location
uk
I do not think you can lose much more.
Remember that these positions are flush with horizon and photos from the antenna, the houses of the neighbors are higher.
I have a wall of 125cm, 30cm antenna protrudes just above the 61ºWest amazomas to signal very very fair and teammates could tune 80cm well, on the other hand I prefer to 57tºEast this for the same problem.:-rofl2
For the Astra to 19'2ºEast this if you stand in front of the antenna above the 12-13horas (Madrid), if your shadow does not touch the LNB signal passes over smoothly.
With these ends satellites, obstacles must be below the antenna.:-lol
In an imaginary horizontal line.
-----------------------
No creo que puedas bajar mucho mas.
Recuerda que esas posiciones estan a ras de horizonte y por las fotos desde la antena, las viviendas de los vecinos son mas altas.


Tengo un muro de 125cm, la antena apenas sobresale 30cm por encima, el amazomas a 61º Oeste muy muy justo de señal y los compañeros lo podian sintonizar con 80cm bien, por el otro lado me quedo a 57º Este por el mismo problema.:-rofl2
Para el Astra a 19'2º Este si te pones delante de la antena sobre las 12-13horas (Madrid), si tu sombra no toca el LNB la señal pasa por encima sin problemas.
Con estos satelites extremos, los obtaculos tienen que estar por debajo de la antena.:-lol
En una linea horizontal imaginaria.

View attachment 79321

PD:
img_a3636.gif


:-lolNot another one :-doh:-lol, I am totally aware that this satellite is on the brink, if I don't try I will never know, if I listened to peeps I would still be only getting 62E:-doh:),

Thank you FS, that's all I asked :)
 

Archived-1

Persona non grata
Joined
Apr 14, 2007
Messages
7,570
Reaction score
8,590
Points
113
My Location
uk
Hi I am locking this slightly E of 70.5 E, I cant lock anything in at 70.5 when this is locked in and vice versa 12593 H 8500 Tagged PR2510 would someone confirm its position please.
 

Captain Jack

Retired human
Joined
Oct 21, 2006
Messages
11,826
Reaction score
8,011
Points
113
My Satellite Setup
See signature
My Location
North Somerset
How many clicks from 70.5e do you have to do to get the lock on that frequency?
 

zorbua

Regular Member
Joined
Apr 27, 2009
Messages
952
Reaction score
869
Points
93
Age
76
My Satellite Setup
Dreambox 8000 HD
Dreambox 800se
Dreambox 900UHD
Clark Tech 5000 HD
Numerous other receivers (Retired)
Dish Gibertini 1.5 M
Dishes Gibertini 1.2 x2
Dish Gibertini 1 M
My Location
Malta
Tried whereabouts of 70.5E but nothing seen with a 1.5Dish apart of course 70.5E itself.
 

zorbua

Regular Member
Joined
Apr 27, 2009
Messages
952
Reaction score
869
Points
93
Age
76
My Satellite Setup
Dreambox 8000 HD
Dreambox 800se
Dreambox 900UHD
Clark Tech 5000 HD
Numerous other receivers (Retired)
Dish Gibertini 1.5 M
Dishes Gibertini 1.2 x2
Dish Gibertini 1 M
My Location
Malta
Cannot receive any ACM/VCM 0r 16APSK etc.etc.:(
 

Archived-1

Persona non grata
Joined
Apr 14, 2007
Messages
7,570
Reaction score
8,590
Points
113
My Location
uk
How many clicks from 70.5e do you have to do to get the lock on that frequency?

It was about six small clicks E Alex, I lost all signals at 70.5, and I could not lock the TP at 70.5 ?, I will move back over and see if I can lock it in the day time.
 
Top