Windows XP Professional Edition problems

wolsty

"Satellite Expert"
Joined
Jan 1, 2000
Messages
787
Reaction score
4
Points
18
Age
74
My Satellite Setup
VU+ Duo, Humax IRCI5400z, Sony Bravia KDL-32EX403, 1.1m Triax, Technomate TH-2600 DiSEqC mount, Sony BDV-E280 Home Cinema system, ancient Logik Freeview PVR.
My Location
Kernow
My son has a problem with his PC. It's an Athlon XP 2000 with 256Mb memory and 40G hard drive. He's running Windows XP Professional Edition but it is an unstable set-up. After a few months of satisfactory performance, yesterday the system crashed. On cold or warm reboot it gives a blue screen error message 'physical memory dump completed' after which it usually automatically reboots. On occasion the system offers safe mode etc options, including 'last successful settings', but we cannot regain control of the pc. We've reformatted the hard drive twice and reinstalled the software, but the problem persists. My son suspects a fault in the RAM. Any suggestions?

:mad:
 

drag0nfly_69uk

Regular Member
Joined
Jan 1, 2000
Messages
160
Reaction score
0
Points
0
My Location
essex boy
2 other problems as well as suspected ram: over- heat cpu and dodgy hard drive. to see if it's over heat: leave the case open and try it. to see if it's the hard disk: install win98 or something similar and see if it crashes. good luck
 

wolsty

"Satellite Expert"
Joined
Jan 1, 2000
Messages
787
Reaction score
4
Points
18
Age
74
My Satellite Setup
VU+ Duo, Humax IRCI5400z, Sony Bravia KDL-32EX403, 1.1m Triax, Technomate TH-2600 DiSEqC mount, Sony BDV-E280 Home Cinema system, ancient Logik Freeview PVR.
My Location
Kernow
@drag0nfly_69uk
Hard drive is new. Replaced when a similar problem occurred a few months ago. Overheated CPU makes sense - problem occurred just after son replaced case. We'll try running the pc with the case open as you suggest. Many thanks.
 

rolfw

Believe it when I see it Admin.
Staff member
Joined
May 1, 1999
Messages
38,022
Reaction score
1,427
Points
113
My Satellite Setup
Technomate 5402 HD M2 Ci, DM7000s, Transparent 80cm Dish, Moteck SG2100 DiseqC motor, lots of legacy gear. Meters: Satlook Digital NIT, Promax HD Ranger+ spectrum analyser.
My Location
Berkshire
I had a similar problem with an Athlon 1800+ wolsty, bought new fan and heatsink which only partially cured the problem. In the end I ran it at a lower core voltage and the problems went away, I now run the 1.4 processor as a 1.0Ghz without problems, not ideal but it works. :)
 

wolsty

"Satellite Expert"
Joined
Jan 1, 2000
Messages
787
Reaction score
4
Points
18
Age
74
My Satellite Setup
VU+ Duo, Humax IRCI5400z, Sony Bravia KDL-32EX403, 1.1m Triax, Technomate TH-2600 DiSEqC mount, Sony BDV-E280 Home Cinema system, ancient Logik Freeview PVR.
My Location
Kernow
He substituted some RAM borrowed from his girlfriend. The pc seems to be stable now -even with the case on. Looks as if it was a faulty DIMM setup. Thanks for the suggestions.
 

Stephen

Member
Joined
Jan 1, 2000
Messages
4
Reaction score
0
Points
0
Have to agree that XP is very fussy when it comes to sub-standard RAM. Tried to install XP Pro on my newly built computer, using cheap PC133 RAM, and it refused to load certain files.

Looks like I'll have to put in better quality DDR RAM - fortunately the board takes both types.
 

jimbo

Retired Mod
Joined
Jan 1, 2000
Messages
3,482
Reaction score
1
Points
0
Age
71
My Satellite Setup
Sky HD, TM6800HD, Manhattan Plaza ST550 and TM1500 CI+. 1.0m dish and 36v motor, Panasonic DVD HDD recorder and Panasonic video/DVD recorder. Sony G800 HD TV stand/surround system + Sony KDL40W2000. Infinity USB, Elvis, CAS1, CAS2.
My Location
Greater London
To be honest, Stephen I don't think there's much in it cost wise. In fact I have seen some DDR PC2100 RAM cheaper than PC133.
 

rolfw

Believe it when I see it Admin.
Staff member
Joined
May 1, 1999
Messages
38,022
Reaction score
1,427
Points
113
My Satellite Setup
Technomate 5402 HD M2 Ci, DM7000s, Transparent 80cm Dish, Moteck SG2100 DiseqC motor, lots of legacy gear. Meters: Satlook Digital NIT, Promax HD Ranger+ spectrum analyser.
My Location
Berkshire
You're right Jimbo, it was bound to get cheaper as the volumes went up, thye are probably making more DDR than standard now.
 

Stephen

Member
Joined
Jan 1, 2000
Messages
4
Reaction score
0
Points
0
It's not so much the cost as the quality. I had some non-branded PC133 RAM in stock, so I bought a board that would take it. I will be shopping for DDR now, and this time I won't buy the cheapest.
 

rolfw

Believe it when I see it Admin.
Staff member
Joined
May 1, 1999
Messages
38,022
Reaction score
1,427
Points
113
My Satellite Setup
Technomate 5402 HD M2 Ci, DM7000s, Transparent 80cm Dish, Moteck SG2100 DiseqC motor, lots of legacy gear. Meters: Satlook Digital NIT, Promax HD Ranger+ spectrum analyser.
My Location
Berkshire
Strangely enough my nephew in law (if there is such a thing:)), has been having a problem over the past month and his problem has been the DDR RAM. It took him 48 hrs to believe me that it may be one of his 512MB RAM sticks and rather than take the side of the case off, he formatted the disk and reinstalled XP. Guess what, it immediately informed him of a bad memory stick.
 

jimbo

Retired Mod
Joined
Jan 1, 2000
Messages
3,482
Reaction score
1
Points
0
Age
71
My Satellite Setup
Sky HD, TM6800HD, Manhattan Plaza ST550 and TM1500 CI+. 1.0m dish and 36v motor, Panasonic DVD HDD recorder and Panasonic video/DVD recorder. Sony G800 HD TV stand/surround system + Sony KDL40W2000. Infinity USB, Elvis, CAS1, CAS2.
My Location
Greater London
I bet you gave him some stick, Rolf
being the nice uncle you are.
 

rolfw

Believe it when I see it Admin.
Staff member
Joined
May 1, 1999
Messages
38,022
Reaction score
1,427
Points
113
My Satellite Setup
Technomate 5402 HD M2 Ci, DM7000s, Transparent 80cm Dish, Moteck SG2100 DiseqC motor, lots of legacy gear. Meters: Satlook Digital NIT, Promax HD Ranger+ spectrum analyser.
My Location
Berkshire
LOL, too bloody right Jimbo. :D
 

wolsty

"Satellite Expert"
Joined
Jan 1, 2000
Messages
787
Reaction score
4
Points
18
Age
74
My Satellite Setup
VU+ Duo, Humax IRCI5400z, Sony Bravia KDL-32EX403, 1.1m Triax, Technomate TH-2600 DiSEqC mount, Sony BDV-E280 Home Cinema system, ancient Logik Freeview PVR.
My Location
Kernow
Son replaced memory stick. All is well.
 

steve2710

Member
Joined
Jan 7, 2003
Messages
1
Reaction score
0
Points
0
Website
Visit site
My Location
Hertfordshire, uk
wolsty said:
Son replaced memory stick. All is well.

Glad the problem is now resolved. I had similar problems & found Memtest 86 a very good test tool, found via google. Saves lots of head scratching! I won't be buying no name ram again!

Steve
 

rolfw

Believe it when I see it Admin.
Staff member
Joined
May 1, 1999
Messages
38,022
Reaction score
1,427
Points
113
My Satellite Setup
Technomate 5402 HD M2 Ci, DM7000s, Transparent 80cm Dish, Moteck SG2100 DiseqC motor, lots of legacy gear. Meters: Satlook Digital NIT, Promax HD Ranger+ spectrum analyser.
My Location
Berkshire
Yes, it's one of those things Steve, most of the time you'll be OK, but is the small percentage risk worth taking?
 
Top