Scanning HD Channels

B16MCC

Dreambox Gimp & Coder
Joined
Nov 16, 2005
Messages
1,562
Reaction score
8
Points
0
Age
48
My Satellite Setup
2 Dreamboxes..........
---------------------------------------------
--- DM 8000 HD PVR & DM 800 HD ---
Motek SG2100 & Triax 80cm Dual LNB
------ Fixed Dish 28e Quad LNB -------
---- Sly HD Full & 24" Apple iMAC ----
My Location
/var/tuxbox/config
Hi guys I'm a little confused about the differences between SD and HD satellite equipment. I've read elsewhere about how to receive the BBC HD channel from 28e on my DM7025. I've managed to do this, but I only get sound only as the DM7025 can't decode the HD picture. However, I can stream it to my IMAC and watch it great. My question is, why can't I scan any other HD channels ? Do I simply need a HD tuner, and if so , why can I recieve BBC HD with my SD equipment.

Any suggestions ?
 

mhku

Super Moderator
Staff member
Joined
Mar 8, 2005
Messages
4,712
Reaction score
20
Points
38
My Satellite Setup
TM Nano ~ sg2100
My Location
Midlands
Do they show up as data channels?
 

Llew

cerca trova...
Staff member
Joined
Jan 1, 2000
Messages
15,516
Reaction score
3,771
Points
113
Age
78
My Satellite Setup
Triple Dragon, Dreambox 8000, Echostar AD3000ip, TBS6522,6925,6983 PCie cards.
Gibertini 1.25m motorised dish driven by the AD3000, with either Inverto BU Quad or Norsat / XMW Ka LNBs . SMW 1.05m + 3 other dishes. Speccy: Promax HD Ranger+
My Location
The Flatlands of East Anglia
BBC HD is still using DVB-S, as are one or two others (Luxe HD, ITV HD), so streaming is possible with a receiver/PCI card equipped with an SD tuner.

The majority of other HD channels are DVB-S2, needing an HD tuner.

Llew
 

B16MCC

Dreambox Gimp & Coder
Joined
Nov 16, 2005
Messages
1,562
Reaction score
8
Points
0
Age
48
My Satellite Setup
2 Dreamboxes..........
---------------------------------------------
--- DM 8000 HD PVR & DM 800 HD ---
Motek SG2100 & Triax 80cm Dual LNB
------ Fixed Dish 28e Quad LNB -------
---- Sly HD Full & 24" Apple iMAC ----
My Location
/var/tuxbox/config
No guys they don't show up after scanning at all.

As I expected. Llew thanks for clearing that up.
 

easysat

Regular Member
Joined
Jan 1, 2000
Messages
323
Reaction score
0
Points
0
My Satellite Setup
Dreambox 7000S + motorised 80cm dish, Amstrad DRX550 Digibox + fixed dish
My Location
pj::
Llew said:
BBC HD is still using DVB-S, as are one or two others (Luxe HD, ITV HD), so streaming is possible with a receiver/PCI card equipped with an SD tuner.

The majority of other HD channels are DVB-S2, needing an HD tuner.

Llew

I can record the BBC HD streams on my DM7000S and then copy the TS files to my computer. However when I try and play the transport streams back on the PC using the VLC media player, the video is very jerky. Is this because my PC isn't fast enough (Core 2 Duo E4300 processor + 2GB RAM + Radeon X1650 graphic card)? Or is there another explanation like the VLC settings? If it is a question of processing power, what would I need to upgrade the processor to?

Incidentally, DVB-S2 can also be used to transmit standard definition TV programmes; it is not only for HD. There's a good article explaining DVB-S2 on the EBU site: _http://www.ebu.ch/en/technical/trev/trev_300-morello.pdf.
 

B16MCC

Dreambox Gimp & Coder
Joined
Nov 16, 2005
Messages
1,562
Reaction score
8
Points
0
Age
48
My Satellite Setup
2 Dreamboxes..........
---------------------------------------------
--- DM 8000 HD PVR & DM 800 HD ---
Motek SG2100 & Triax 80cm Dual LNB
------ Fixed Dish 28e Quad LNB -------
---- Sly HD Full & 24" Apple iMAC ----
My Location
/var/tuxbox/config
I'd have thought that spec would play the HD ts without issue. I stream BBC HD to my imac and without making any changes in VLC it plays fine. Maybe its the upper hand OSX has over windows ? I dunno... I'm pretty sure it will be performance related problem in some shape or form.
 

skydreamer

Frequent flyer
Joined
May 13, 2005
Messages
56
Reaction score
0
Points
0
Age
56
My Satellite Setup
DB8000HD, 90 mm cooling fan, 2TB Seagate LP HDD, Slim DVD-ROM, Smart Twin Titanium 0.2dB, Stab HH120 USALS 45E-45W, Triax 120, SkyStar II HD
My Location
Windy & Wet Atlantic Coast
easysat: It is the X1650 card, upgrade to Nvidia 8800 or ATI HD and the playback will be smooth. I had the X1650, 80% CPU on HD, jerky playback while 8800 GTX 15% CPU, no problems on ITV HD or BBC HD.
 

easysat

Regular Member
Joined
Jan 1, 2000
Messages
323
Reaction score
0
Points
0
My Satellite Setup
Dreambox 7000S + motorised 80cm dish, Amstrad DRX550 Digibox + fixed dish
My Location
pj::
skydreamer said:
easysat: It is the X1650 card, upgrade to Nvidia 8800 or ATI HD and the playback will be smooth. I had the X1650, 80% CPU on HD, jerky playback while 8800 GTX 15% CPU, no problems on ITV HD or BBC HD.
Thanks for the comment. Yes I am seeing the CPU usage hitting the 70-80% mark, so I have the same problem.

After taking a look at the graphic card specs, I think I will go for one of the ATI HD3850 cards at around £90, as they have a built in decoder for H.264 and VC-1 and MPEG-2 acceleration and draw a lot less power than the Nvidia.
 
Top